Rusko na žiadosť USA zasiahlo voči hackerskej skupine REvil

Rusko na žiadosť Washingtonu zasiahlo voči známej hackerskej skupine REvil, ktorá vlani vykonala kybernetické útoky na americkú spoločnosť Kaseya poskytujúcu služby v oblasti informačných technológií. Oznámila to agentúra AFP.

14.01.2022 16:55
debata (3)

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatkovom vyhlásení uviedla, že v reakcii na „žiadosť príslušných úradov USA“ vykonala razie na 25 adresách a zadržala 15 osôb. Zlikvidovala tak infraštruktúru tohto zoskupenia a eliminovala jeho aktivity.

FSB viní týchto hackerov z „vývoja škodlivého softvéru a z organizovania sprenevery finančných prostriedkov z bankových účtov občanov iných krajín“. Počas razií boli zhabané finančné prostriedky v hodnote 426 miliónov rubľov (4,8 milióna eur), pričom ich časť tvorili i kryptomeny.

Kybernetická bezpečnosť bola jednou z hlavných tém summitu medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom, ktorý sa konal vlani v júni. Počas júlového telefonátu Biden vyzval šéfa Kremľa Putina, aby „podnikol kroky“ voči skupinám v Rusku, ktoré sa zaoberajú vyvíjaním škodlivých softvérov. Varoval ho tiež, že v opačnom prípade Washington podnikne všetky „potrebné kroky“ na ochranu Američanov.

Bezprecedentný útok skupiny REvil na spoločnosť Kaseya, ktorý bol nahlásený 2. júla 2021, zasiahol podľa odhadov okolo 1500 podnikov v najmenej 17 krajinách sveta.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hackeri #REvil