Ruská tajná služba rozbila kybergang REvil, ktorý útočil na americké firmy

Ruská tajná služba FSB oznámila, že na žiadosť USA rozbila kybernetický gang REvil, ktorý sa podieľal na mnohých útokoch na veľké americké spoločnosti. O vyjadrení FSB informovala agentúra Interfax, podľa ktorej zatknutí členovia skupiny s ruským občianstvom pravdepodobne do Spojených štátov vydaní nebudú. USA ruský zásah uvítali, napísala agentúra Reuters.

15.01.2022 08:00
debata (15)

„Skupina aj jej infraštruktúra boli zlikvidované,“ citoval Interfax z oznámenia ruskej tajnej služby. Členovia zločineckej skupiny boli zadržaní a obvinení z trestnej činnosti, oznámila FSB. Doplnila, že o operácii informovala americké úrady.

Spojené štáty veria, že Rusko podnikne proti zatknutým hackerom právne kroky, uviedla agentúra Reuters. Podľa nemenovaného predstaviteľa americkej administratívy je medzi zadržanými aj osoba zodpovedná za májový útok na siete prevádzkovateľa ropovodu Colonial Pipeline. Kybernetický útok spôsobil rozsiahle problémy s prevádzkou tejto kľúčovej infraštruktúry a ťažkosti s dodávkami pohonných hmôt. Návrat k normálnemu režimu trval dlhšie ako týždeň, pričom aj po konci výpadku pretrvávali na východe USA problémy s dodávkami benzínu. Spoločnosť potom priznala, že hackerom vyplatila výkupné.

Spojené štáty v novembri uviedli, že ponúkajú odmenu až desať miliónov dolárov za informácie, ktoré povedú k identifikácii alebo lokalizácii osôb, ktoré zastávajú v gangu kľúčové pozície. Zdroj oboznámený so situáciou ale Interfaxu oznámil, že členovia s ruským občianstvom do USA vydaní nebudú.

Zatknutými hackermi sú podľa oznámenia moskovského súdu Roman Muromskij a Andrej Bessonov. Obaja boli vzatí do väzby na dva mesiace. Nemenovaný zdroj Interfaxu uviedol, že zatknutí členovia hackerského gangu nebudú odovzdaní do USA, pretože ruská ústava zakazuje vydanie ruských štátnych príslušníkov cudzej štátnej moci.

Rozbitie gangu je vzácnym prejavom spolupráce Ruska a USA v čase, keď medzi oboma týmito mocnosťami panuje zvýšené napätie kvôli Ukrajine. Oznámenie prišlo v deň, keď Kyjev zaznamenal rozsiahly kybernetický útok na svoje inštitúcie. Nič doteraz nenasvedčuje tomu, že medzi týmito dvoma prípadmi existuje súvislosť, uviedla agentúra Reuters.

Skupina REvil, čo je skratka pre Ransomware Evil, sa sústredila na vydieračské kybernetické útoky. Tie sa vykonávajú napríklad inštaláciou takzvaného ransomvéru na napadnuté počítače, ktorý zašifruje všetky dáta na disku. Hackeri potom za poplatok ponúkajú poskytnutie kľúča na dešifrovanie dát. REvil však tiež napríklad kradol firmám citlivé dáta a hrozil, že ich zverejní na svojich stránkach, ak nedostane zaplatené.

REvil sa prihlásil k útoku z júla minulého roka na nástroj od amerického softvérového dodávateľa Kaseya, ktorý slúži IT odborníkom na správu serverov, desktopov, sieťových zariadení alebo tlačiarní. Zasiahnuté boli stovky firiem aj verejných organizácií v desiatke krajín. Hackeri požadovali 70 miliónov dolárov. Na konci mája 2021 napadol gang najväčšieho svetového výrobcu mäsa JBS a narušil prevádzku jeho závodov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #hacker