Na Jamajke bol zadržaný hlavný podozrivý z vraždy haitského prezidenta

Úrady na Jamajke zadržali kľúčového podozrivého z vraždy haitského prezidenta Jovenela Moïseho, známeho haitského politika a bývalého senátora Johna Joëla Josepha. Agentúre Reuters to v utorok oznámil hovorca jamajskej polície Dennis Brooks.

15.01.2022 21:11
Jovenel Moise Foto: ,
Haitský prezident Jovenel Moise na snímke z februára 2020
debata

Moïse bol zastrelený vlani 7. júla vo svojej súkromnej rezidencii na predmestí haitskej metropoly Port-au-Prince. Pri útoku bola zranená jeho manželka.

V súvislosti s atentátom boli zatknuté desiatky podozrivých, vrátane 18 kolumbijských žoldnierov. Zatýkalo sa napríklad aj v Paname, Turecku alebo práve na Jamajke, kde bol už v októbri zadržaný jeden z podozrivých Kolumbijčanov.

Kto si zločin objednal, nie je jasné. Krajinu od vlaňajšieho júla vedie premiér Ariel Henry, ktorého sa na začiatku roka tiež pokúsili ozbrojenci zabiť. Henryho viní líder najmocnejšej aliancie gangov v krajine Jimmy Cherisier, zvaný Barbecue, z podielu na zosnovaní atentátu na Moïseho, čo Henry odmieta.

Vplyv gangov v Haiti silnie kvôli politickej a ekonomickej kríze aj zle fungujúcej justícii. Veľká časť zločinov v krajine zostáva neobjasnená a rastú tam aj počty únosov.

Haiti / Jovenel Moise / Čítajte viac Ozbrojené komando zavraždilo haitského prezidenta
debata chyba
Viac na túto tému: #Haiti #jamajka #Jovenel Moise