Hovorca Kremľa pre CNN odmietol, že Moskva chystá útok: Žijeme vo svete klamstiev

Rusko na jednej strane a Spojené štáty a Severoatlantická aliancia na strane druhej zastávajú úplne rozdielne postoje, čo je dôvodom na znepokojenie. V rozhovore s americkou spravodajskou televíziou CNN to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zopakoval aj požiadavku Ruska na právne záväzné garancie, že Ukrajina do NATO nevstúpi. To Západ odmieta.

17.01.2022 06:53
debata (21)

Hovorca Kremľa v rozhovore kategoricky odmietol tvrdenie, že Rusko sa chystá na vojenskú eskaláciu alebo útok na Ukrajine. „Po prvé, môžete sám vidieť, že sa to nedeje. Po druhé, minulú noc sme počuli, že (bezpečnostný poradca prezidenta USA Joea Bidena) Jake Sullivan sľúbil do 24 hodín predložiť dôkazy, a pokiaľ sa nemýlim, tak stále čakáme,“ povedal hovorca v rozhovore s moderátorom CNN Fareedom Zakariom. „Žijeme vo svete falošných obvinení, falošných správ, vo svete klamstiev,“ dodal kremeľský hovorca.

Peskov poukázal na podľa neho znepokojujúcu bezvýslednosť diplomatických rokovaní z tohto týždňa medzi Ruskom a USA a NATO a tiež v rámci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

„Nejaké porozumenie medzi nami existuje,“ pripustil Peskov. „Ale všeobecne, v zásade teraz môžeme povedať, že sa rozchádzame, úplne rozchádzame. A to nie je dobré, to je znepokojujúce,“ vyhlásil Peskov. Zdôraznil však, že Moskva je ochotná v rozhovoroch pokračovať, pokiaľ sú západné krajiny pripravené vážne diskutovať o svojich bezpečnostných požiadavkách.

Josep Borrell Čítajte viac Borrell: USA uistili EÚ, že bez nej sa s Ruskom na ničom nedohodnú

Rusko v posledných týždňoch nahromadilo pozdĺž hraníc s Ukrajinou 100 000 vojakov a Západ sa zatiaľ len dohaduje, čo Moskva zamýšľa. Rusko hovorí, že chce okrem iného zamedziť vstupu Ukrajiny a ďalších postsovietskych krajín do NATO. Bidenova administratíva v piatok upozornila, že ruskí aktéri chystajú možné sabotážne akcie voči svojim vlastným silám a provokácie na sociálnych sieťach, aby mala Moskva zámienky pre inváziu na Ukrajinu, pokiaľ diplomacia zlyhá.

„Nikto nikomu sa nevyhráža vojenskou akciou,“ uistil Peskov na otázku ohľadom možnej ofenzívy v prípade neúspechu diplomatických rokovaní a dodal, že by to bolo šialenstvo. Podľa hovorcu Kremľa však Rusko bude pripravené prijať bližšie neurčené odvetné opatrenia, pokiaľ NATO nevyhovie jeho požiadavkám.

„Nehovoríme o zajtrajšku, nie je to otázka hodín“, povedal Peskov. Ale „nechceme mesiace alebo rok trvajúce rokovania, len aby sme sa bavili o nezhodách medzi nami“.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #NATO #Ukrajina