Traja zaťovia exprezidenta Nazarbajeva sa vzdali funkcií

Vplyvný zať kazašského exprezidenta Timur Kulibajev v pondelok odstúpil z funkcie šéfa podnikateľskej a hospodárskej komory Atameken. K jeho demisii došlo krátko po tom, ako hnev verejnosti vyvolaný aj korupciou v krajine prerástol do krízy s násilnosťami, ničením majetku a obeťami na životoch.

17.01.2022 10:20
Kazachstan Nazarbajev tokajev Foto: ,
Na archívnej snímke zo 7. júna 2019 si bývalý kazašský prezident Nursultan Nazarbajev (vľavo) a jeho nástupca vo funkcii Kasym-Žomart Tokajev (vpravo) podávajú ruky.
debata (4)

Ako v pondelok informovala agentúra AFP, Kulibajev je ženatý s prostrednou dcérou „zakladajúceho“ prezidenta Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva – Dinarou.

Nazarbajev vládol v Kazachstane viac ako štvrťstoročie. Z funkcie odstúpil v roku 2019, keď odovzdal moc súčasnému prezidentovi Kasymovi-Žomartovi Tokajevovi, ktorého si ako nástupcu sám vybral.

AFP pripomenula, že Nazarbajev sa na verejnosti neukázal od konca minulého roka. Na prelome rokov pritom v Kazachstane vypukli protesty proti dvojnásobnému zvýšeniu cien pohonných hmôt, ktoré prerástli do násilností i rabovania a demonštranti okrem ekonomických vzniesli aj politické požiadavky a ostro kritizovali Nazarbajeva a ľudí z jeho okolia.

Aj Tokajev minulý týždeň prvý raz otvorene kritizoval bývalého prezidenta a obvinil ho, že nezdieľa obrovské bohatstvo krajiny s obyčajnými ľuďmi.

Nazarbajevov zať Kulibajev, všeobecne považovaný za jedného z najbohatších podnikateľov v krajine, okrem iného ovláda najväčšiu komerčnú banku v krajine Halyk. Dôvody svojej demisie neuviedol, ale vyzval podnikateľskú komoru, aby sa riadila prioritami, ktoré pre podnikanie načrtol Tokajev vo svojom minulotýždňovom prejave k zákonodarcom a úradníkom.

Kazachstan Čítajte viac Ruskí vojaci odchádzajú z Kazachstanu, nepokoje si vyžiadali 225 obetí

Svojich funkcií vo veľkých ropných spoločnostiach sa cez víkend vzdali aj ďalší dvaja Nazarbajevovi zaťovia: Dimaš Dosanov odišiel z funkcie generálneho riaditeľa spoločnosti KazTransOil, zatiaľ čo Kajrat Šaripbajev podal demisiu z postu predsedu správnej rady akciovej spoločnosti QazaqGaz. Podobne ako Kulibajev, ani táto dvojica neuviedla dôvody svojej demisie.

Spravodajský web Meduza.io v pondelok informoval, že o funkciu prišiel aj ďalší člen Nazarbajevovho klanu – jeho synovec Samat Abiš, ktorý „bol uvoľnený“ z funkcie prvého zástupcu šéfa Výboru pre národnú bezpečnosť Kazachstanu.

Kým Nazarbajev po vypuknutí nepokojov prišiel o funkciu šéfa Bezpečnostnej rady, ktorú mal po odchode z prezidentského postu zastávať doživotne. Jeho spojenca a šéfa tajnej služby Karima Masimova minulý týždeň zatkli pre podozrenie z plánovania prevratu. Zadržaní boli aj dvaja Masimovovi námestníci.

Po dňoch, keď bol v Kazachstane výrazne obmedzovaný prístup k internetu, tamojšia prokuratúra v sobotu oznámila, že nepokoje zo začiatku januára si vyžiadali 225 obetí, medzi ktorými je aj 19 príslušníkov polície a vojenského personálu.

Rozhlasová stanica Azattyk, ktorá je miestnou redakciou rozhlasovej stanice Rádio Sloboda (RFE/RL), poznamenala, že ide o prvé oficiálne údaje o obetiach, ktoré sú „len predbežné“.

V snahe stabilizovať situáciu Tokajev požiadal vedenie Organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) o vyslanie „mierových síl“, ktoré však kazašská opozícia i miestni aktivisti označili za inváziu. Jednotky ODKB sa po týždni svojej misie začali minulý štvrtok z Kazachstanu sťahovať.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kazachstan #Nursultan Nazarbajev