Do Saudskej Arábie prišli po viac ako piatich rokoch iránski diplomati

Do Saudskej Arábie pred niekoľkými dňami prišli traja iránski diplomati, ktorí budú svoju krajinu zastupovať v Organizácii islamskej spolupráce. Správu potvrdilo iránske ministerstvo zahraničia.

17.01.2022 12:13
Irán / vlajka / Foto: ,
debata (4)

Od roku 2016, keď Saudská Arábia a Irán prerušili diplomatické styky, to je prvýkrát, čo budú v Saudskej Arábii pôsobiť iránski diplomati.

„Traja iránski diplomati dorazili do Džiddy, aby začali svoju prácu v Organizácii islamskej spolupráce,“ uviedol na tlačovej konferencii hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Saíd Chatíbzádeh.

Irán už dlhší čas tvrdí, že je pripravený znovu otvoriť svoje veľvyslanectvo v Rijáde. Sunnitská Saudská Arábia a šiitský Irán sú už mnoho rokov regionálnymi súpermi. Ich rivalita sa premietala okrem iného do vojen v Jemene a Sýrii. Saudská Arábia je takisto znepokojená iránskym jadrovým a raketovým programom. Irán tvrdí, že sa o jadrovú zbraň neusiluje a že jeho raketový program je čisto obranný.

Rijád a Teherán prerušili diplomatické styky v roku 2016. Vlani však začali priame rokovania, z ktorých sa štyri kolá konali v Iraku. Bagdad dúfa, že jeho úloha sprostredkovateľa zabráni tomu, aby si jeho susedia vyrovnávali účty na irackom území.

Saudská Arábia doterajšie rozhovory označila za priateľské, ale prieskumné, zatiaľ čo Teherán hovoril o významnom pokroku v rokovaniach.

Príchod troch iránskych diplomatov do Saudskej Arábie podľa agentúry AP odráža potenciál pre zlepšenie vzťahov a predznamenáva možnú výmenu diplomatov. Organizácia islamskej spolupráce má 57 členských krajín a sídli v saudskoarabskej Džidde.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Saudská Arábia #diplomacia