Navaľnyj po roku vo väzení: budem pokračovať vo svojich aktivitách

Ľudskoprávne organizácie i ruská opozícia v pondelok pripomenuli, že uplynul rok od návratu a zadržania kritika Kremľa Alexeja Navaľného. Ten vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti Facebook napísal, že svoj návrat do Ruska neľutuje a bude vo svojich politických aktivitách pokračovať.

17.01.2022 13:23
Alexej Navaľnyj Foto: ,
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj počas videohovoru z väzenia
debata (21)

K svojmu vyhláseniu pripojil aj fotografiu, na ktorej je vo väzenskej uniforme a v spoločnosti svojej manželky Julije. Pripomenul, že pred rokom mu nedovolili ani to, aby „ako slobodný človek prešiel po rodnej zemi čo len jeden krok, bol som zatknutý ešte pred hraničnou kontrolou“ na moskovskom letisku Šeremetievo.

Citoval ďalej z románu Vzkriesenie od Leva Tolstého, kde sa píše, že „jediné miesto vhodné pre čestného človeka v Rusku je v súčasnosti väzenie“.

Dodal, že to síce „znie pekne“, ale „neplatilo to vtedy a už vonkoncom ani teraz“, lebo v Rusku je „veľa čestných ľudí – desiatky miliónov. Je ich oveľa viac, ako sa bežne predpokladá“. Ale úrady – „odporné vtedy“, v časoch Tolstého, „a teraz ešte viac“ – nemajú strach z čestných ľudí, ale z tých, ktorí „sa úradov neboja, alebo sa možno aj boja, ale strach prekonávajú,“ píše Navaľnyj.

„Odpykal som si prvý rok vo väzení a chcem všetkým povedať presne to, čo som kričal na súde, keď ma viedli k väzenskému autu: Ničoho sa nebojte!“ apeloval Navaľnyj. „Načo žiť celý život v strachu a ešte sa nechať okradnúť, ak si všetko viete zariadiť inak – spravodlivejšie?“ dodal Navaľnyj.

Zdôraznil, že Rusko „je naša krajina a inú nemáme. Jediný strach, ktorý by sme mali mať, je ten, že našu vlasť necháme vyplieniť bande klamárov, zlodejov a pokrytcov. Že sa bez boja, dobrovoľne, vzdáme našej budúcnosti aj budúcnosti našich detí“. Na záver sa svojim priaznivcom poďakoval za podporu.

Alexej Makarkin Čítajte viac Analytik: Sacharovova cena pre Navaľného Kremeľ neobmäkčí

Navaľného (45) zatkli 17. januára 2021 krátko po vystúpení z lietadla po prílete z Nemecka, kde sa niekoľko mesiacov zotavoval z takmer smrteľnej otravy nervovoparalytickou látkou novičok, z ktorej viní Kremeľ.

Rusko odmietlo začať vyšetrovanie tohto prípadu, pričom sa odvolalo na nedostatok dôkazov a obvinilo Berlín, že odmieta byť nápomocný pri poskytovaní materiálov pre vyšetrovanie.

Navaľného následné odsúdenie na nepodmienečný trest väzenia vo februári minulého roka vyvolalo medzinárodné pobúrenie a nové sankcie Západu voči Moskve. Svetoví lídri i ľudskoprávni aktivisti naďalej požadujú politikovo prepustenie na slobodu.

On sám vo svojom dnešnom vyhlásení pripomenul, že nevie, kedy sa jeho väzenská odysea skončí, keďže mu v piatok oznámili, že jeho ďalšia kauza ide pred súd a ďalšia je „v poradí“ – ide o obvinenie, že Navaľnyj je „extrémista a terorista“.

Bývalý ropný magnát, a medzičasom aj kritik Kremľa, Michail Chodorkovskij k výročiu Navaľného zadržania napísal, že po ňom nasledovala likvidácia opozície v Rusku tamojšími úradmi. Pripomenul, že to bol rok vyhlasovania oponentov za „zahraničných agentov“, „extrémistické skupiny“, „nežiaduce organizácie“ a rok vyháňania kritikov Kremľa do exilu.

„Výročie uväznenia Alexeja Navaľného je chvíľou, keď si opäť pripomíname Alexeja a všetkých politických väzňov a vyjadrujeme im našu podporu,“ zdôraznil Chodorkovskij, ktorý od svojho omilostenia a prepustenia z väzenia tiež žije mimo Ruska.

Organizácia Amnesty International tiež konštatovala, že za posledných 12 mesiacov „ruské úrady rozpútali voči Navaľnému a jeho podporovateľom bezprecedentnú kampaň represií, ktoré zlikvidovali "všetky zvyšky práva na slobodu prejavu a združovania“ v krajine, informovala stanica Rádio Sloboda.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin uznal, že životné podmienky väzneného Navaľného nie sú najlepšie
21 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexej Navaľnyj