Na peruánskom pobreží došlo v dôsledku cunami k ekologickej havárii

Peruánske úrady v pondelok uzavreli tri pláže znečistené ropnými látkami, ku ktorých úniku došlo pre vlny cunami vyvolané sopečnou erupciou v súostroví Tonga.

18.01.2022 08:04
Peru ropa tonga pláž Foto: ,
Skala pokrytá ropou na pláži Cavero vo Ventanille, Callao, Peru.
debata

Rafinéria Pampilla, ktorá je súčasťou španielskej spoločnosti Repsol, priznala, že v sobotu došlo k "úniku“ ropy pri pobreží okresov Callao a Ventanilla neďaleko Limy, a to v dôsledku silných vĺn spôsobených erupciou sopky na druhej strane Tichého oceánu.

K úniku ropy došlo počas jej vykládky z cisterny. Rafinéria Pampilla neuviedla, koľko ropy sa do mora vylialo, avizovala, že spolupracuje s úradmi na vyčistení postihnutých pláží.

Národné operačné stredisko pre mimoriadne situácie medzičasom vo svojom vyhlásení uviedlo, že situáciu sa podarilo dostať pod kontrolu.

Minister životného prostredia Rubén Ramírez informoval, že ropné látky znečistili tri kilometre pobrežia pozdĺž troch pláží. Dodal, že došlo k poškodeniu biodiverzity a pripustil aj možné ohrozenie ľudského zdravia. Z tohto dôvodu bola celá oblasť uzavretá a je zákaz vykonávať tam všetky druhy obvyklých aktivít.

Tento zákaz sa obzvlášť dotýka miestnych rybárov, ktorí od vlády žiadajú, aby prísne potrestala vinníka ekologickej havárie a nahradila im škody a ušlý zárobok.Ropné látky plávajúce na hladine mora zbierali posádky lodí, na súši ich odstraňovali ľudia v ochranných oblekoch.

Spoločnosť Pampilla by mohla čeliť pokute až 34,5 milióna dolárov, uviedlo ministerstvo životného prostredia. Prípadom sa už zaoberá príslušná prokuratúra.

Južná časť Peru, vzdialená od Tongy približne 10 600 kilometrov, zaznamenala mierne záplavy v niekoľkých pobrežných oblastiach, kde úrady museli evakuovať desiatky obyvateľov.

Tonga utrpela rozsiahle škody

Tichomorský ostrovný štát Tonga utrpel po silnom sobotňajšom výbuchu podmorskej sopky a následnej vlne cunami rozsiahle materiálne škody. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje OSN. Prvé správy o rozsahu škôd na tomto ostrovnom kráľovstve sa objavili tri dni po erupcii sopky vďaka satelitnému telefonickému kontaktu s Tongou, prieskumným letom a družicovým snímkam.

Prvou potvrdenou obeťou je Britka Angela Gloverová. Jej brat oznámil, že táto 50-ročná žena zahynula, keď sa snažila zachrániť svojich psov. Najmenej jednu ďalšiu osobu tamojšie úrady vyhlásili za nezvestnú.

Austrália a Nový Zéland, ktoré v pondelok vykonali prieskumné lietadlá nad Tongou, aby posúdili rozsah škôd a pripravili lode s dodávkami humanitárnej pomoci.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) uviedol, že na tonžskom ostrove Mango zaznamenali núdzový signál. Úrad ďalej dodal, že prieskumné lety potvrdili „značné škody na majetku“ na Mangu a ďalšom ostrove Fonoi. Podľa tonžskej vlády na Mangu žije 36 ľudí a 69 na Fonoi.

Snímky, ktoré zachytili novozélandské ozbrojené sily, ukázali „katastrofické škody“ na odľahlom ostrove Atata. Ostrovy Fonoifua, Niniva, Nomuka a Mango zaznamenali rozsiahle až katastrofálne škody, píše agentúra Reuters.

Tonžské hlavné mesto Nuku'alofa pokryli dva centimetre sopečného popola a prachu a v mnohých štvrtiach boli prerušené dodávky elektriny.

Sobotňajšia erupcia sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai pri jednom z neobývaných ostrovov Tongy bola taká silná, že ju bolo počuť až na Aljaške. Spôsobila v Tichom oceáne aj vlny cunami, ktoré zaplavili pobrežia od Japonska po Spojené štáty a v Peru zabili dvoch ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #cunami #Tonga #únik ropy #výbuch sopky