Šéfka nemeckej diplomacie: Stabilné vzťahy s Ruskom nemajú alternatívu

Stabilné vzťahy medzi Nemeckom a Ruskom nemajú alternatívu, vyhlásila v Moskve šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková. Jej ruský náprotivok Sergej Lavrov na úvod prvého osobného stretnutia vyjadril želanie, aby vzťahy medzi Moskvou a Berlínom boli konštruktívnejšie a prekonali nahromadené problémy.

18.01.2022 12:40
Annalena Baerbocková / Sergej Lavrov / Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková počas stretnutia v Moskve 18. januára 2022
debata (14)

„Svojou cestou chcem dať najavo, že vzťahy s Ruskom sú pre novú nemeckú vládu aj pre mňa osobne veľmi dôležité,“ uviedla podľa agentúry DPA Baerbocková, ktorá do ruskej metropoly pricestovala v pondelok večer po návšteve Kyjeva. „Stabilné vzťahy medzi Moskvou a Berlínom nemajú alternatívu,“ dodala s tým, že si je vedomá „historického rozmeru“ tohto vzťahu.

Pred začiatkom rozhovorov s Lavrovom nemecká ministerka položila veniec k hrobu Neznámeho vojaka a uctila si tak pamiatku obetí druhej svetovej vojny. „Dejinná hĺbka a tiež dejinná bolesť medzi našimi krajinami je tiež vždy záväzkom pre politiku súčasnosti aj pre budúce generácie,“ povedala spolupredsedníčka nemeckých Zelených.

„Samozrejme by sme radi videli konštruktívnejší stav rusko-nemeckých vzťahov, usilujeme sa o prekonanie nahromadených problémov (…) a vždy máme záujem na dobrých vzťahoch s Nemeckom na princípoch vzájomnej úcty, rovnosti a zohľadnenia spoločných záujmov,“ citovala Lavrova agentúra TASS.

Vzťahy medzi Moskvou a Berlínom prechádzajú hlbokou krízou. Po vražde Čečenca s gruzínskym občianstvom v roku 2019 v berlínskom parku Kleiner Tiergarten nemecký súd v decembri odsúdil ruského občana Vadima Krasikova na doživotný trest väzenia a obvinil Moskvu zo „štátneho terorizmu“.

Obe krajiny si navzájom vyhostili diplomatov. Nemecko ďalej viní Rusko z hackerských útokov na Spolkový snem v roku 2015 a z útoku na odporcu Kremľa Alexeja Navaľného nervovo paralytickou látkou novičok. Moskva naopak vyjadruje nevôľu nad zákazom vysielania nemeckého programu svojej štátnej televízie RT.

Návšteva Baerbockovej v Moskve prichádza v čase stúpajúceho napätia na rusko-ukrajinskej hranici, kde Rusko zhromaždilo desaťtisíce vojakov. Ukrajina tvrdí, že sa Moskva pripravuje na inváziu do susednej krajiny a že chystá provokácie, ktoré by mali podobnú operáciu odôvodniť.

Rusko Ukrajina cvičenie Čítajte viac Trik či príprava na útok? Putin z Ukrajiny sťahuje rodiny ruských diplomatov

Rusko, ktoré v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym, popiera, že by chystalo útok proti svojmu susedovi. Moskva zároveň požaduje, aby sa NATO zaviazalo neprijať Ukrajinu za členský štát aliancie.

Pri pondelňajšej návšteve Kyjeva vyzvala šéfka nemeckej diplomacie na mierové riešenie sporu s Ruskom. Zároveň Moskvu varovala, že „akákoľvek ďalšia agresia by ruský režim prišla draho“.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko