Blinken vyzval na ukončenie ukrajinskej krízy cestou diplomacie

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok v telefonickom rozhovore so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom vyzval na diplomatické ukončenie ukrajinskej krízy.

18.01.2022 17:42 , aktualizované: 18:16
Antony Blinken Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
debata (166)

Blinken „zdôraznil dôležitosť“ pokračovať v diplomatickej ceste s cieľom zmierniť napätie okolo „hlboko znepokojujúceho“ zhromažďovania sa ruskej armády na Ukrajine a blízko nej," povedal hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price.

Price vo vyhlásení dodal, že minister zahraničných vecí Spojených štátov takisto „zopakoval nespochybniteľný záväzok USA voči suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny a zdôraznil, že akákoľvek diskusia o európskej bezpečnosti musí zahŕňať spojencov NATO a európskych partnerov vrátane Ukrajiny“.

VIDEO: Viac ako dvestisíc ruských vojakov na cvičení v Lenigradskej oblasti.

Video

Lavrov reportérom povedal, že Rusko pred pokračovaním rokovaní o Ukrajine čaká na reakciu zo strany Spojených štátov na jeho bezpečnostné požiadavky. Šéf ruskej diplomacie to povedal počas návštevy nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej v Moskve.

Annalena Baerbocková / Sergej Lavrov / Čítajte viac Šéfka nemeckej diplomacie: Stabilné vzťahy s Ruskom nemajú alternatívu

Rusko žiada od Západu záruky, že Ukrajina sa v budúcnosti nestane členskou krajinou NATO. Spojené štáty a ich spojenci z NATO pohrozili Moskve v prípade útoku na Ukrajinu prísnymi sankciami.

Severoatlantická aliancia už niekoľko týždňov upozorňuje na zhromažďovanie až približne 100-tisíc ruských vojakov neďaleko hraníc s Ukrajinou. NATO Moskvu zároveň vystríha pred prípadnou inváziou na Ukrajinu.

Rusko však plány vojenského zásahu na Ukrajine kategoricky popiera a namiesto toho obviňuje Kyjev, že rozmiestňuje svoje sily v blízkostí území na východe Ukrajiny, ktoré ovládajú proruskí separatisti.

Su-35 / Stíhačka / Bojové lietadlo / Čítajte viac Rusko vylúčilo nasadenie svojich útočných zbraní na Ukrajine

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg v utorok v nemeckej metropole Berlín uviedol, že pozval Rusko a spojencov z NATO na nové rokovania s cieľom odvrátiť možný ruský útok na Ukrajinu.

Navrhovaná séria diskusií v rámci Rady NATO-Rusko sa uskutoční „v blízkej budúcnosti“, povedal Stoltenberg po rokovaniach s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Ich cieľom podľa neho bude „riešenie našich obáv, ale i vypočutie obáv Ruska a pokus nájsť cestu vpred v záujme zabrániť akémukoľvek vojenskému útoku proti Ukrajine“, spresnil generálny tajomník NATO na tlačovej konferencii v Berlíne.

Spojené štáty a ich európski spojenci minulú stredu rokovali s Ruskom v rámci Rady NATO-Rusko, ktorá predtým naposledy zasadala ešte v roku 2019.

Stoltenberg vtedy zdôraznil výrazné rozdiely medzi oboma stranami s tým, že spojenci z NATO sú pripravení na ďalšie diskusie, ruská strana sa však nedokázala dohodnúť na návrhu na opätovné stretnutie.

„Posielame veľmi jasný odkaz Rusku, ak sa ešte raz rozhodne použiť silu proti Ukrajine, bude to s vysokou cenou pre Rusko – ekonomickými, finančnými, politickými sankciami. Aj spojenci NATO poskytujú podporu Ukrajine,“ uviedol generálny tajomník NATO, pričom jeho vyjadrenie potvrdil aj nemecký kancelár Scholz.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg Foto: SITA/AP, Olivier Matthys
Jens Stoltenberg Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
166 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Lavrov #ukrajinská kríza #Antony Blinken