Blinken v Kyjeve: Verím, že sa kríza okolo Ukrajiny vyrieši diplomaticky

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken priletel v stredu na Ukrajinu, aby tamojšej vláde v čase pretrvávajúcich obáv z invázie ruských vojsk prejavil podporu Spojených štátov.

19.01.2022 08:54 , aktualizované: 18:27
Antony Blinken Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas prejavu na pôde amerického veľvyslanectve v Kyjeve 19. januára 2022
debata (58)

Blinken v prejave na pôde amerického veľvyslanectve v Kyjeve upozornil, že ruský prezident Vladimir Putin by mohol pripravovať vyslanie ďalších vojakov k hranici s Ukrajinou, kde ich už je sústredených niekoľko desiatok tisíc.

„Vieme, že existujú plány na zvýšenie tejto sily vo veľmi krátkom čase, čo prezidentovi Putinovi poskytuje možnosť – aj vo veľmi krátkom čase – podniknúť ďalšie agresívne kroky proti Ukrajine,“ povedal Blinken počas návštevy Kyjeva.

Vo svojom prejave však šéf americkej diplomacie zároveň vyjadril nádej, že napätie súvisiace s Ukrajinou sa bude riešiť diplomatickou cestou. Uznal však, že to, či sa tak v konečnom dôsledku stane, bude závisieť od Putinovho rozhodnutia.

„Momentálne sme v bode, keď by Rusko mohlo kedykoľvek zaútočiť na Ukrajinu,“ povedala v utorok novinárom hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. „Na stole sú všetky možnosti,“ dodala s tým, že súčasná situácia je „mimoriadne nebezpečná“.

Počas spoločnej tlačovej konferencie s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom v Kyjeve šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba vyhlásil, že Ukrajina neplánuje žiadne útočné operácie proti proruským separatistom na východe krajiny.

Kyjev podľa Kulebu dúfa, že ruský postoj k deeskalácii vzťahov bude konštruktívnejší po rozhovoroch medzi Washingtonom a Moskvou v Ženeve koncom tohto týždňa. „Je pre nás veľmi dôležité, aby tieto rokovania boli úspešné a zmenili správanie Ruska tak, aby bolo menej agresívne a konštruktívnejšie,“ povedal Kuleba.

„Tento konflikt má len jedno riešenie, a to politické,“ dodal Kuleba s odkazom na konflikt, ktorý vypukol po tom, čo Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský Krym.

Blinken sa stretol aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý sa poďakoval Washingtonu za podporu vrátane zvýšenej vojenskej pomoci. „Chápeme, že na rýchle kroky na modernizáciu armády potrebujeme pomoc, najmä v týchto… ťažkých časoch,“ povedal Zelenskyj.

Medzitým vysokopostavený predstaviteľ USA potvrdil, že Spojené štáty schválili dodatočných 200 miliónov dolárov (176 miliónov eur) na bezpečnostnú pomoc Ukrajine – k 450 miliónom dolárov, ktoré už skôr poskytla administratíva prezidenta USA Joea Bidena.

Rusko Ukrajina cvičenie Čítajte viac Trik či príprava na útok? Putin z Ukrajiny sťahuje rodiny ruských diplomatov

Vo štvrtok Blinken odcestuje do Berlína, kde s kolegami z Nemecka, Británia a Francúzska prediskutuje nedávne rokovania s Ruskom a spoločné snahy Západu smerujúce k odvráteniu hrozby ruskej invázie na Ukrajinu.

Nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí povedal, že cieľom USA je spolu so spojencami nájsť spôsob, ako odradiť Rusko od prípadnej agresie voči Kyjevu a dať mu na vedomie, že by takýto krok mal vážne následky. Blinken by mal v Berlíne absolvovať aj bilaterálne stretnutie s nemeckou ministerkou zahraničných vecí Annalenou Baerbockovou.

Annalena Baerbocková / Sergej Lavrov / Čítajte viac Šéfka nemeckej diplomacie: Stabilné vzťahy s Ruskom nemajú alternatívu

V piatok sa Blinken v Ženeve stretne s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Rozhodnutie stretnúť sa nasledovalo po tom, čo obaja politici spolu telefonovali a zhodli sa, že osobná schôdzka bude užitočná, uviedli v utorok zdroje amerického ministerstva zahraničných vecí.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov v stredu na brífingu vyhlásil, že Kremeľ považuje schôdzku Lavrova a Blinkena za „mimoriadne dôležitú“. Peskov však súčasne varoval pred predčasnými závermi a vyzval počkať na samotné stretnutie a jeho výsledky.

Blinken povedal, že tento týždeň nepredloží Moskve oficiálnu odpoveď na jej návrhy týkajúce sa ukrajinskej krízy. Povedal, že obe strany potrebujú nájsť spoločnú reč. „Nepredložím dokument ministrovi zahraničných vecí (Sergejovi) Lavrovovi… Musíme zistiť, kde sme, a zistiť, či ostávajú možnosti pokračovať v diplomacii a pokračovať v dialógu, ktorý je zďaleka najvhodnejší,“ uviedol Blinken, ktorý sa s Lavrovom stretne v piatok v Ženeve. Zopakoval, že niektoré ruské myšlienky boli „jasne, absolútne nepoužiteľné“, ako napríklad explicitný zákaz vstupu Ukrajiny do NATO.

Antony Blinken Čítajte viac Blinken vyzval na ukončenie ukrajinskej krízy cestou diplomacie

Severoatlantická aliancia už niekoľko týždňov upozorňuje na sústreďovanie ruských vojakov neďaleko hraníc s Ukrajinou. NATO Moskvu zároveň vystríha pred prípadnou inváziou na Ukrajinu.

Rusko však plánovanie vojenského zásahu na Ukrajine kategoricky popiera a naopak obviňuje Kyjev, že rozmiestňuje svoje sily v blízkostí území na východe Ukrajiny, ktoré ovládajú proruskí separatisti.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina #Antony Blinken