Kazachstan zrušil výnimočný stav, krajinu opustili ruskí „mierotvorcovia“

Vo všetkých mestách a regiónoch Kazachstanu bol v stredu zrušený výnimočný stav, ktorý bol vyhlásený v reakcii na nepokoje vyvolané začiatkom januára prudkým zvýšením cien plynu. V meste Bajkonur však úrady predĺžili stav ohrozenia teroristickým útokom, a to do 3. februára. Odvolali sa pri tom na zistenia polície o hrozbe takýchto útokov.

19.01.2022 11:24 , aktualizované: 16:31
ODKB Foto:
Príslušníci Ruskom vedených „mierových“ síl Organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti po prílete z Kazachstanu do Moskvy
debata (87)

Vedenie Bajkonuru odporučilo obyvateľom, aby si „všímali zvláštne oblečených ľudí, opustené autá či podozrivé predmety a nahlásili ich orgánom činným v trestnom konaní“, informovala agentúra Interfax.

Zvýšený stupeň teroristického ohrozenia v tomto meste platí od 7. januára. Pre hrozbu šírenia koronavírusu bolo tiež zakázané zhromažďovať sa vo viac ako trojčlenných skupinách. V meste bol vyhlásený aj nočný zákaz vychádzania a zákaz predaja alkoholu. V Bajkonure sa v tejto situácii vytvorili čaty dobrovoľníkov, ktoré hliadkovali spolu s policajtmi.

Vo videu zverejnenom mestským televíznym kanálom BaikonurInfo vidieť, že do hliadkovania v oblasti boli zapojené obrnené vozidlá. Z videa nie je jasné, komu vozidlá patria, ale podobné používajú na miestnom oddelení ministerstva vnútra.

Mesto Bajkonur a rovnomenný kozmodróm má Rusko prenajaté až do roku 2050. Celý komplex, na ktorého území aj sú odpaľovacie rampy pre pilotované lety, kozmické sondy, komunikačné družice, je tak pod ruskou správou.

Ruskí „mierotvorcovia“ opustili Kazachstan

Návrat Ruskom vedených tzv. mierových síl Organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) z Kazachstanu sa v stredu zavŕšil odletom štyroch ruských vojenských nákladných lietadiel z letísk v kazašských mestách Nur-Sultan a Alma-Ata. Podľa agentúry Interfax o tom informovalo ruské ministerstvo obrany.

Na palube týchto lietadiel bolo aj velenie kontingentu na čele s generálplukov­níkom, veliteľom ruského letectva Andrejom Serďukovom. Ten – podľa agentúry AFP – oznámil, že „mierová operácia vykonaná v súlade s rozhodnutím Rady kolektívnej bezpečnosti ODKB na území Kazašskej republiky bola ukončená“.

O vyslanie jednotiek ODKB požiadal kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v čase pokračujúcich nepokojov vo veľkých kazašských mestách. Jeho žiadosti bolo okamžite vyhovené a všetok vojenský personál a technika sa do Kazachstanu prepravili v priebehu troch dní.

Ruské vojenské transportné lietadlá sa podieľali nielen na presune vojakov a techniky z Ruska, ale aj z iných krajín zúčastňujúcich sa na misii ODKB, ktorej členmi sú Arménsko, Bielorusko, Tadžikistan, Kirgizsko, Kazachstan a Rusko.

Kazachstan Čítajte viac Ruskí vojaci odchádzajú z Kazachstanu, nepokoje si vyžiadali 225 obetí

V Kazachstane tzv. mierové jednotky ODKB vzali pod ochranu dôležité objekty. ODKB vopred deklarovala, že ich účasť na bojových operáciách sa neočakáva.

Tokajev 11. januára oznámil, že situácia v krajine sa stabilizovala a že sťahovanie síl ODKB sa začne o dva dni. Ministri obrany krajín ODKB podpísali príslušné rozhodnutie 13. januára.

Hovoria o invázii

Stiahnutie tzv. mierových síl sa uskutočnilo v ten istý deň, ako Kazachstan ukončil stav núdze vyhlásený v celej krajine po tom, ako pokojné protesty proti novoročnému zvýšeniu cien energií prerástli do násilia, z ktorého úrady obvinili banditov a „teroristov“. Násilnosti si podľa doteraz zverejnených údajov vyžiadali 225 obetí.

Povolanie a prítomnosť jednotiek ODKB v Kazachstane vyvolali znepokojenie na Západe. Mnohí predstavitelia kazašskej opozície prítomnosť cudzích vojsk označili za inváziu.

Niektorí pozorovatelia interpretovali nepokoje v Kazachstane ako súčasť boja o moc medzi bývalým a súčasným prezidentom, čo však obaja politici popreli.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #kazachstan #ODKB