Guterres ponúkol Merkelovej pracovnú pozíciu v OSN. Exkancelárka ju odmietla

Generálny tajomník OSN António Guterres oslovil bývalú nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú (67) s pracovnou ponukou: ponúkol jej pozíciu predsedníčky poradnej rady, na čele ktorej stoja spravidla niekdajší prezidenti či šéfovia vlád. Exkancelárka ponuku odmietla, potvrdila Merkelovej kancelária.

19.01.2022 11:43 , aktualizované: 12:55
Angela Merkelová Foto: ,
Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová
debata (2)

Kancelária ďalej uviedla, že Merkelová minulý týždeň o tejto ponuke telefonicky hovorila s generálnym tajomníkom OSN, poďakovala sa a oznámila mu, že ju neprijme.

Úlohou uvedeného poradného orgánu OSN, pôsobiaceho v sídle OSN v New Yorku, je „identifikovať globálne verejné statky a iné oblasti spoločného záujmu, kde sú najviac potrebné zlepšenia vo sfére riadenia, a zároveň navrhnúť spôsoby, ktorými by sa dali takéto zlepšenia dosiahnuť“. Príkladmi takýchto oblastí sú ochrana ozónovej vrstvy či medzinárodne platné pravidlá týkajúce sa napríklad leteckej bezpečnosti či globálneho obchodu.

Poradná rada pritom zohráva dôležité miesto v Guterresových víziách na reformu OSN, ktorá by mala prispieť k posilneniu spolupráce medzinárodného spoločenstva.

Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová a... Foto: SITA/AP, Wolfgang Kumm
António Guterres / Angela Merkelová / Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová a generálny tajomník OSN António Guterres počas stretnutia v Berlíne v novembri 2019

Angela Merkelová, konzervatívna politička z Kresťanskode­mokratickej únie, ktorá stála na čele nemeckej vlády 16 rokov, skončila svoje pôsobenie v aktívnej politike vlani 8. decembra. Vo funkcii spolkovej kancelárky ju nahradil sociálny demokrat Olaf Scholz.

Angelqa Merkelová, kytica, rozlúčka Čítajte viac Angela Merkelová - výnimočná aj obyčajná
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #António Guterres