Očkovanie proti koronavírusu nebude v Česku povinné

V Českej republike nebude pre nikoho povinné očkovanie proti covidu. Na tlačovej konferencii to v stredu oznámil premiér Petr Fiala. Vláda zrušila platnosť vyhlášky, ktorá zavádzala povinné očkovanie pre osoby staršie ako 60 rokov a niektoré profesijné skupiny.

19.01.2022 16:40
Zdravotník / Korona / Sanitka / Záchranka / Foto: ,
Zdravotníci prinášajú pacienta s covidom do pražskej Fakultnej nemocnice Motol, november 2021
debata (10)

„Očkovanie proti covidu-19 nebude povinné, pretože nevidíme dôvody pre povinné očkovanie. Nechceme ešte viac prehlbovať zákopy v spoločnosti. Za hlavný prostriedok boja proti pandémii koronavírusu však naďalej považujeme vakcináciu,“ vyhlásil Fiala.

Minister zdravotníctva Vlastimil Válek na tlačovej konferencii spresnil, že očkovacia povinnosť zmizne z predmetnej vyhlášky. To isté napísal aj na sociálnej sieti Twitter.

„Povinné očkovanie proti covidu som od začiatku považoval za nezmysel. Sľúbil som, že vyhlášku minulej vlády šitú horúcou ihlou novelizujeme a povinné očkovanie zrušíme. Dnes sa tak stalo. Napriek tomu, že očkovanie je najefektívnejšou zbraňou proti vážnemu priebehu choroby, nikoho nebudeme nútiť dať sa zaočkovať,“ napísal Válek.

Česká vláda v stredu schválila aj novelu, ktorá predĺži účinnosť takzvaného pandemického zákona do konca augusta 2023. Legislatíva má pomáhať v boji proti covidu mimo režimu núdzového stavu. Dokument teraz poputuje na schválenie zákonodarcom.

Korona / Zdravotníci / Vrtuľník / Čítajte viac Povinné očkovanie seniorov v Česku narazilo na novú vládu
10 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie proti koronavírusu