Biden: Bol to rok výziev i rok obrovského pokroku

Americký prezident Joe Biden označil v stredu svoj prvý rok v úrade za rok "výziev" i rok "obrovského pokroku". Prezident to povedal na tlačovej konferencii pri príležitosti svojho prvého roku v úrade. Informovala o tom agentúra AFP.

19.01.2022 22:59 , aktualizované: 20.01.2022 08:11
Biden Foto: ,
Americký prezident Biden na tlačovej konferencii pri príležitosti svojho prvého roku v úrade. 19. január 2022
debata (16)

Biden sa na tlačovej konferencii v Bielom dome pokúsil priblížiť pokrok, ktorý USA dosiahli v boji s pandémiou i v hospodárstve, píše na svojej webovej stránke spravodajská stanica CBS News.

Vyzval na očkovanie

Prezident pripomenul, že situáciu v krajine už skoro dva roky ovplyvňuje pandémia koronavírusu. Koronavírusový variant omikron označil za „nového nepriateľa“.

„Je to dôvod na obavy, nie je to však dôvod na paniku,“ povedal Biden v spojitosti s pandémiou a dodal, že USA majú k dispozícii „nástroje na záchranu životov“ vrátane vakcín. Prezident takisto pripomenul, že 75 percent dospelých obyvateľov USA je naplno zaočkovaných.

„Očkovanie funguje. Dajte sa preto zaočkovať, prosím, a prijmite aj posilňujúcu dávku,“ vyzval ľudí. Takisto pripomenul, že vláda poskytuje testy na koronavírus s cieľom udržať školy v krajine otvorené.

Pandémia ochorenia Covid 19 podľa Bidena priniesla aj veľa výziev v oblasti hospodárstva vrátane zvyšovania cien. Prezident zdôraznil vytváranie nových pracovných miest, investície do zlepšenia infraštruktúry a hospodársky rast.

Invázia na Ukrajinu by bola pre Rusko „katastrofou“

Biden povedal, že Rusko v prípade invázie na Ukrajinu zaplatí ťažkú cenu, ktorá spôsobí ujmu ruskému hospodárstvu i obyvateľom. Uviedol, že ak Rusko skutočne urobí to, čo je s vojenskou silou zhromaždenou na hraniciach Ukrajiny schopné urobiť, bude to „pre Rusko katastrofa“. Spojenci a partneri USA sú podľa Bidena pripravení prijať opatrenia voči Rusku a ruskému hospodárstvu.

Americký prezident sa podľa svojich slov obáva, že patová situácia v spojitosti s Ukrajinou sa môže „ľahko vymknúť z rúk“, pretože Ukrajina má spoločné hranice s viacerými členskými krajinami NATO. Biden však pripustil možnosť spoločného summitu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, píše AFP.

Šéf Bieleho domu vyjadril presvedčenie, že Putin nechce vojnu. Vyhlásenie vojny zo strany Ruska by podľa amerického prezidenta malo „vážne hospodárske následky“ vrátane straty príjmov v oblasti energetiky a sankcií.

Hovoril o Iráne i Číne

Biden tiež povedal, že v rokovaniach s Iránom o obnove jadrovej dohody z roku 2015 nastal „istý pokrok“ a mali by pokračovať. Tieto rozhovory o záchrane jadrovej dohody, ktoré sa konajú vo Viedni, sa obnovili koncom novembra 2021.

Prezident takisto povedal, že jeho vláda pracuje na zrušení ciel na čínske tovary, ktoré zaviedol jeho predchodca v úrade Donald Trump. Peking však podľa Bidena bude musieť na splnenie svojich záväzkov v oblasti obchod urobiť viac.

Spoločná kandidatúra s Harrisovou

Prezident by podľa svojich slov počas druhého roka chcel tráviť viac času mimo Bieleho domu, cestovať po Spojených štátoch a zhovárať sa s ľuďmi.

Biden takisto uviedol, že súčasná viceprezidentka Kamala Harrisová bude jeho spolu-kandidátkou (na post viceprezidentky) aj v prezidentských voľbách v roku 2024.

Biden do úradu oficiálne nastúpil 20. januára 2021. Prezidentova celková podpora je podľa CBS News v súčasnosti na úrovni 44 percent. Na začiatku jeho pôsobenia vo funkcii to bolo viac ako 60 percent. Pokles podpory Biden zaznamenal po stiahnutí amerických vojakov Afganistanu, zvýšení inflácie a náraste počtu prípadov koronavírusu, píše CBS News.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #USA