Rakúske obmedzovanie výšky prídavkov na deti porušuje právo EÚ

Rakúske obmedzovanie výšky prídavkov na deti žijúce v zahraničí, porušuje právo Európskej únie.

20.01.2022 11:34
Deti/ Dieťa / Žiak / Žiaci / Škola / Foto: ,
Ilustračné foto
debata

K tomuto záveru dospel vo štvrtok generálny advokát Súdneho dvora EÚ, podľa ktorého by preto sudcovia mali vyhovieť žalobe Európskej komisie a nariadiť Viedni zrušenie tejto kontroverznej úpravy zavedenej pred tromi rokmi.

Cudzinci pracujúci v Rakúsku majú podľa súdneho poradcu únijnými predpismi zaručené rovnaké práva ako Rakúšania. Pre súd nie je jeho stanovisko záväzné, vo väčšine prípadov naň však prihliada. Konečný verdikt by mal padnúť v priebehu niekoľkých mesiacov.

Rakúsko v januári 2019 znížilo prídavky na deti občanov iných krajín EÚ, ktorí síce pracujú v Rakúsku, ale ich potomkovia žijú v rodnej krajine. Na základe takzvanej rakúskej indexácie príspevky zodpovedajú životným nákladom v krajinách ich pôvodu.

Ľudia z chudobnejších členských krajín vrátane Česka a Slovenska tak dostávajú na svoje deti, ktoré žijú vo svojej rodnej krajine, menej peňazí, kým ľudia z bohatších krajín viac. Podľa odhadov českého ministerstva zahraničia sa to predminulý rok týkalo asi desaťtisíc českých detí.

Európska komisia kvôli tejto praxi Rakúsko zažalovala predvlani v máji. Advokát únijného súdu vo štvrtok odporučil žalobe vyhovieť.

„Únijné právo totiž výslovne uvádza, že rodinné dávky, ako sú rakúske rodinné prídavky a zľavu na dani na vyživované dieťa, nemožno znížiť alebo zmeniť z toho dôvodu, že rodinní príslušníci príjemcu bývajú v inom členskom štáte,“ uviedol advokát Jean Richard de La Tour s odvolaním sa na nariadenie z roku 2004 o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia. Rakúska indexácia podľa advokáta zasahuje do práva cudzincov na voľný pohyb po EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rakúsko #prídavky na deti