Na Barbadose, ktorý sa vlani stal republikou, sa konali predčasné voľby

Na Barbadose sa v stredu konali predčasné parlamentné voľby. Tento karibský ostrovný štát sa vlani v novembri oficiálne stal republikou. Voliť môže viac ako 266-tisíc z jeho viac ako 300-tisíc obyvateľov.

20.01.2022 12:34
Barbados / Mia Mottleyová / Foto: ,
Barbadoská premiérka Mia Mottleyová počas otváracieho ceremoniálu na klimatickom summite COP26 v Glasgowe
debata

Barbadoská Labouristická strana premiérky Mii Mottleyovej sa v hlasovaní usiluje o zisk druhého obdobia pri moci po sebe. Mottleyová sa v roku 2018 stala prvou ženou na poste premiéra.

Vedúci predstavitelia opozície Mottleyovú kritizovali za to, že predčasné voľby vypísala viac ako rok pred tým, ako sa mali pôvodne konať. Zároveň ju obvinili z pokusu o posilnenie svojej moci. Premiérka tieto obvinenia odmietla.

Mottleyová sľúbila, že v prípade víťazstva sa jej strana zameria na viaceré záležitosti vrátane finančného zabezpečenia, výživy, obnoviteľných zdrojov energie a bývania. Barbados je jednou z najbohatších krajín v oblasti Karibiku, jej hospodárstvo je však ovplyvnené pandémiou koronavírusu.

Tento karibský ostrovný štát sa 30. novembra 2021 úderom polnoci miestneho času oficiálne stal republikou a prestal uznávať britskú kráľovnú Alžbetu II. ako svoju najvyššiu predstaviteľku.

Prezidentkou sa stala dovtedajšia generálna guvernérka Sandra Masonová. Dolná komora barbadoského parlamentu má 30 poslancov, ktorých si občania volia priamo. Členov hornej komory – Senátu – menuje prezident krajiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby #Barbados