Kremeľ nevylúčil nový kontakt Bidena s Putinom

Kremeľ nevylučuje "nový kontakt" ruského prezidenta Vladimira Putina s americkým prezidentom Joeom Bidenom po tom, ako Spojené štáty odpovedia na návrhy Ruska týkajúce sa bezpečnostných záruk. Podľa agentúry TASS to vo štvrtok vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

20.01.2022 15:08
Joe Biden / Vladimir Putin / Foto: ,
Americký prezident Joe Biden (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia v Ženeve 16. júna 2021
debata (13)

Peskov okrem toho uviedol, že „signály z Washingtonu“ o pripravenosti diskutovať o téme nerozmiestňovania zbraní na Ukrajine hodnotí Moskva ako „pozitívny fakt“.

„Washington a NATO signalizujú určitú ochotu diskutovať o niektorých otázkach súvisiacich s touto situáciou, čo je pravdepodobne pozitívne,“ povedal hovorca Kremľa.

Antony Blinken Čítajte viac Blinken v Kyjeve: Verím, že sa kríza okolo Ukrajiny vyrieši diplomaticky

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba je pripravený na trojstranné stretnutie na úrovni šéfov diplomacií Spojených štátov, Ruska a Ukrajiny – pod podmienkou, že s tým bude súhlasiť šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Kuleba vo štvrtok na brífingu objasnil, že počas stredajších rokovaní s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom potvrdil svoju pripravenosť na trojstranné stretnutie na takejto úrovni, „ak Lavrov bude súhlasiť“.

Blinken a Lavrov sa majú stretnúť v piatok v Ženeve. Diskutovať chcú aj o situácii na ukrajinských hraniciach, kde sa sústredili tisíce ruských vojakov.

Vo štvrtok Blinken pricestoval z Kyjeva do Berlína, kde sa koná štvorstranné rokovanie šéfov diplomacií USA, Británie, Francúzska a Nemecka venované kríze na Ukrajine a prípadnej reakcii spojencov na vojenské kroky Ruska.

Kuleba vo štvrtok na brífingu tiež potvrdil, že Spojené štáty schválili dodatočných 200 miliónov dolárov (176 miliónov eur) na bezpečnostnú pomoc Ukrajine. Táto suma pribudla k 450 miliónom dolárov, ktoré už predtým poskytla administratíva prezidenta USA Joea Bidena. Kuleba dodal, že celkový objem tejto pomoci v roku 2021 – 650 miliónov dolárov – je vyšší ako v ktoromkoľvek roku od roku 2014.

Minister zároveň uviedol, že Washington je pripravený pokračovať v posilňovaní obranyschopnosti Kyjeva, najmä poskytovaním obranných smrtiacich zbraní.

Námorníctvo / Ukrajina / Lietadlo / Stíhačka / Lietadlová loď / F-18 / Čítajte viac USA pošlú Ukrajine radarové systémy a námorné zariadenia

K vývoju situácie okolo Ukrajiny sa vyjadrila vo štvrtok aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Uviedla, že vyhlásenia Západu o údajnej príprave ruskej invázie na Ukrajinu sú „informačnou zásterkou na prípravu vlastných provokácií“.

Tieto obavy Moskvy podľa Zacharovovej potvrdzuje Západ aj reálne, keď „Británia už niekoľko dní posiela na Ukrajinu zbrane vojenskými dopravnými lietadlami svojich vzdušných síl“. Spresnila, že sa uskutočnilo najmenej šesť letov, pričom „každé lietadlo môže zobrať na palubu až 77,5 tony nákladu, teda spolu asi 460 ton zbraní“.

Ukrajina Doneck Oblasť Armáda Cvičenie Čítajte viac Británia dodáva Ukrajine zbrane, aby sa mohla brániť v prípade invázie

Zacharovová ďalej povedala, že Washington dodal Kyjevu 30 prenosných protitankových raketových kompletov stredného dosahu Javelin a 180 protitankových rakiet.

Vyhlásila tiež, že podľa zistení ruskej strany budú na Ukrajinu dodané prenosné protitankové systémy, ktoré sú určené na použitie aj v zastavaných oblastiach. Na cvičisku Javoriv v Ľvovskej oblasti „západní inštruktori cvičia ukrajinskú armádu“ ako viesť takéto vojenské operácie.

Na brífingu v Moskve Zacharovová kritizovala, že Poľsko, Litva a Ukrajina posilňujú svoju vojenskú prítomnosť pozdĺž hraníc, takže Rusko a Bielorusko sú nútené na takéto provokácie primerane reagovať.

„Zdieľame obavy našich bieloruských kolegov, spojencov, z posilňovania vojenskej prítomnosti NATO pozdĺž vonkajších hraníc Bieloruska,“ prízvukovala Zacharovová.

Pripomenula, že ide o spoločnú hranicu Zväzového štátu Ruska a Bieloruska i spoločenstva krajín združených v Organizácii dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB). Preto sú „Rusko a Bielorusko nútené adekvátne reagovať, a to aj prostredníctvom spoločných leteckých hliadok, pravidelného spoločného výcviku, cvičení a podobne“.

Generálny tajomník ODKB Stanislav Zas vo štvrtok vyhlásil, že ODKB má v úmysle pokračovať v aktivitách na posilnenie svojej vojenskej zložky po „mierovej operácii“ v Kazachstane, ktorá sa uskutočnila začiatkom januára na žiadosť kazašského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva.

Belgicko NATO Rusko rada zasadnutie Čítajte viac Moskva prijme iba „nepriestrelné“ záruky, že NATO sa nebude rozširovať
13 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin