Na diaľnici v Česku sa zrazilo 40 vozidiel, hlásia päť zranených

Na diaľnici D5 v Českej republike došlo pri obci Žebrák v Stredočeskom kraji smerom na Prahu k hromadnej dopravnej nehode - zrazili sa desiatky áut. Polícia ČR na Twitteri spresnila, že ide o zrážku 40 vozidiel.

20.01.2022 15:17 , aktualizované: 16:46
debata (1)

VIDEO: Ako v Kobre 11. Hromadná nehoda v Česku na videu z policajných kamier.

Video

Ako uviedla pre spravodajský server Novinky.cz. hovorkyňa stredočeskej záchrannej služby Petra Homolová, zranených je podľa doterajších informácií najmenej päť osôb, ktorých museli hasiči zo zdemolovaných vozidiel vyslobodzovať.

Z aktuálnych informácií nevyplýva, že by medzi zranenými mali byť aj Slováci, informoval vo štvrtok komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí. „Z informácií, ktoré máme momentálne k dispozícii nevyplýva, že by medzi zranenými mali byť aj občania SR. Situáciu však naďalej sledujeme a sme v kontakte s miestnymi úradmi,“ uviedol rezort diplomacie.

Traumaplán

Záchranári aktivovali v súvislosti s nehodou traumaplán. Ten sa vyhlasuje, ak utrpí zranenia najmenej päť ľudí, priblížila Homolová.

„Dalo sa tu predpokladať – vzhľadom na počet nabúraných automobilov – že bude veľký počet zranených osôb. Preto operačné stredisko traumaplán vyhlasovalo. Na miesto vyslalo i leteckú záchrannú službu Praha,“ doplnila Homolová s tým, že počet zranených sa môže ešte zvyšovať. „V tejto chvíli neevidujeme žiadne ťažké zranenia, žiadne úmrtia,“ dodala. Momentálne sa odhady rôznia – záchranári napočítali najmenej šesť zranených.

Podľa polície sú havarované vozidlá „rozosiate“ na 150-metrovom úseku diaľnice. Diaľnica je v smere na hlavné mesto Praha úplne neprejazdná, policajti dopravu odkláňajú od zjazdu na Žebrák, Zdice. Pre pristávanie záchranárskeho vrtuľníka, ktorý odviezol zranených do nemocnice, zastavila polícia diaľnicu pred 12.30 h i v opačnom smere.

K nehode došlo na zhruba 33. kilometri D5. Prvotné informácie hasičov udávali zrážku desiatich nákladných a 15 osobných automobilov. Okolo poludnia bol na mieste vrtuľník, ktorý dve osoby so stredne ťažkými zraneniami previezol do nemocnice.

Jednou z príčin hromadnej zrážky mohlo byť i počasie. Ako povedal meteorológ Českej televízie Michal Žák, v momente nehody totiž miestom prechádzal pás veľmi silných snehových zrážok.

„V priebehu krátkej doby môže napadnúť niekoľko centimetrov snehu,“ uviedol. „Veľká intenzita sneženia znamená i výrazné a pomerne náhle zníženie viditeľnosti. Pri rýchlosti premávky na diaľniciach je to na hranici reakčnej schopnosti vodičov,“ doplnil.

Nepriaznivé počasie považuje za jednu z príčin nehody i hovorkyňa českej polície Vlasta Suchánková. „Určite veľký podiel na hromadnej dopravnej nehode malo i počasie, snehová búrka, ktorá sa prehnala cez Prahu a stredné Čechy,“ uviedla.

Dodala ale, že mohlo ísť o súhru viacerých faktorov. "Bude tam určite nejaké neprispôsobenie rýchlosti, nedodržanie bezpečnej vzdialenosti a podobne, doplnila s tým, že všetky príčiny objasnia policajní vyšetrovatelia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #diaľnice #dopravná nehoda