EÚ prijme masívne sankcie, ak Rusko zaútočí na Ukrajinu

Ak sa situácia v súvislosti s Ukrajinou zhorší a dôjde k ďalšiemu útoku Ruska na jej územnú celistvosť, EÚ na túto situáciu zareaguje masívnymi ekonomickými a finančnými sankciami, vyhlásila vo štvrtok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

20.01.2022 16:30
Armáda / Konvoj / Obrnené vozidlo / Tank / Vojak / Foto:
Konvoj ruských obrnených vozidiel ide po diaľnici na Krymskom polostrove, 18. junára 2022
debata (131)

EÚ je podľa nej najdôležitejším obchodným partnerom Ruska a tiež najväčším investorom v tejto krajine. „Áno, tento obchodný vzťah je pre nás dôležitý. Ale oveľa dôležitejší je pre Rusko,“ zdôraznila von der Leyenová.

„Transatlantické spoločenstvo je v tomto smere pevné. Neakceptujeme pokus Ruska rozdeliť Európu do sfér vplyvu. Ak dôjde k útoku, sme pripravení,“ uviedla šéfka exekutívy EÚ.

Jej štvrtkové vyhlásenie je v súlade so slovami, ktoré podpredseda EK pre medziinštituci­onálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič predniesol v stredu v pléne Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

Šefčovič nadviazal na vystúpenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý v EP predstavil priority predsedníctva svojej krajiny v Rade EÚ. Slovenský eurokomisár konštatoval, že v bezprostrednom okolí Únie je bezpečnostná architektúra Európy spochybňovaná a objavujú sa staré a neúspešné myšlienky o konkurencii mocenských blokov a o sférach vplyvu.

Podľa neho je EÚ pripravená konať, pričom zdôraznil, že každá ďalšia vojenská agresia voči Ukrajine bude mať „obrovské následky a vysokú cenu“.

Maroš Šefčovič Čítajte viac Šefčovič: EÚ odmieta návrat k politike mocenských blokov a sfér vplyvu

Šéfka Eurokomisie ďalej zdôraznila dôležitosť dôvery Európanov v demokraciu, fungujúcu spoločnosť založenú na zásadách právneho štátu, ale aj vo vedu a vo vakcíny, čo je podľa nej „najcennejším aktívom“ na ceste k obnove po koronakríze.

Upozornila, že v ekonomickej oblasti chce EÚ investovať do vývoja, výroby polovodičov a čipov, ktoré sú súčasťou kľúčovej technológie pre európsku budúcnosť. Vyjadrila nádej, že do roku 2030 sa 20 percent mikročipov vyrobí v Európe.

S odkazom na súčasné problémy v energetike Von der Leyenová zdôraznila, že plynová kríza musí poslúžiť aj na urýchlenie prechodu na čistú energiu a poskytnúť impulz, ktorý EÚ potrebuje na ďalšiu integráciu svojho energetického trhu a na zaistenie spoľahlivých dodávateľov energie.

Belgicko NATO Rusko rada zasadnutie Čítajte viac Moskva prijme iba „nepriestrelné“ záruky, že NATO sa nebude rozširovať
131 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #sankcie #Ukrajina