Svet je podľa apokalyptických hodín stále 100 sekúnd pred zničením

Vedci dnes ponechali ručičky na symbolických hodinách posledného súdu na pozícii 100 sekúnd pred polnocou. Na rovnakom mieste boli aj minulé dva roky. Podľa dnešného oznámenia expertov svet z hľadiska ohrozenia jadrovou vojnou a klimatickou zmenou nie je o nič bezpečnejší, než bol vlani.

20.01.2022 23:15
debata (5)

„Toto rozhodnutie v žiadnom prípade neznamená, že sa bezpečnostná situácia stabilizovala. Naopak, údaj hodín je stále najbližšie k apokalypse, aká môže civilizáciu zničiť,“ uvádza sa vo vyhlásení vedcov, ktorí boli prizvaní ako poradcovia na stanovenie polohy ručičiek. Pomyselný odpočet posledného súdu, ktorý vznikol v roku 1947, je projektom odborného časopisu Bulletin amerických jadrových vedcov (BAS). Symbolické apokalyptické hodiny sú na Chicagskej univerzite.

Hodiny majú byť ukazovateľom toho, ako ďaleko je zničenie sveta nebezpečnými technológiami, pričom polnoc znamená globálnu katastrofu, napríklad jadrovú vojnu alebo nezvratnú klimatickú krízu.

Experti zaznamenali určitý pozitívny vývoj v prístupe USA ku globálnym hrozbám po odchode Donalda Trumpa z prezidentského úradu. Ako uvádzajú svetové agentúry, Trump bol nepredvídateľný a bol známy provokatívnymi výrokmi.

Keď sa pred rokom ujal úradu Joe Biden, dohodli sa USA a Rusko na predĺžení odzbrojovacej dohody Nový START, ktorá obmedzuje jadrový arzenál. Bidenova administratíva sa tiež chce vrátiť k dohode o iránskom jadrovom programe a vrátila sa k parížskej klimatickej dohode, od ktorých USA za Trumpa odstúpili.

Vedci ale upozorňujú, že pretrváva napätie vo vzťahoch USA s Ruskom aj Čínou a že všetky tieto tri krajiny pracujú na modernizácii jadrovej technológie a vývoji hypersonických striel.

„Ak sa to nezastaví, môže to byť začiatok nového nebezpečného jadrového súperenia,“ usudzujú vedci. Nebezpečenstvo zvyšujú jadrové ambície Severnej Kórey a tiež zatiaľ neúspešné pokusy udržať pri živote dohodu o iránskom jadrovom programe. Nebezpečným ohniskom je tiež Ukrajina a sťahovanie ruských vojakov k jej hranici prispieva k zvyšovaniu napätia.

Časopis BAS založil v roku 1945 Albert Einstein a vedci z Chicagskej univerzity, ktorí boli pri vývoji prvej atómovej bomby v projekte Manhattan. Hodiny posledného súdu vznikli o dva roky neskôr.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatická kríza #hodiny posledného súdu #globálna hrozba