Rusko varovalo pred "najvážnejšími dôsledkami", ak USA budú ignorovať jeho obavy

Rusko varovalo v piatok pred "najvážnejšími dôsledkami", ak Spojené štáty budú naďalej ignorovať jeho "legitímne obavy" o bezpečnosť v súvislosti s Ukrajinou. Informovala o tom agentúra AFP.

21.01.2022 11:41 , aktualizované: 19:46
Antony Blinken/ Sergej Lavrov / Foto: ,
Vľavo americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a jeho ruský rezortný kolega Sergej Lavrov pred začiatkom rokovaní v Ženeve 21. januára 2022
debata (87)

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken bol informovaný, že „ďalšie ignorovanie legitímnych obáv Ruskej federácie… bude mať najvážnejšie dôsledky“, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení po piatkových rozhovoroch medzi Blinkenom a ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, ktoré sa konali v Ženeve.

Lavrov neočakával prelom od stretnutia s Blinkenom. Schôdzku ukončili skôr

V piatok sa krátko po 11.00 h uskutočnilo rokovanie medzi americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom a jeho ruským rezortným partnerom Sergejov Lavrovom. Agentúra Interfax uviedla, že rokovania mali byť podľa plánu dvojhodinové, ale napokon sa skončili už po hodine a pol.

Obaja diplomati o dosiahnutých výsledkoch informovali na separátnych tlačových konferenciách. Rozhovory medzi Lavrovom a Blinkenom boli štvrtým zo série stretnutí predstaviteľov Ruska a Západu v posledných dňoch.

Odpoveď na požiadavky Ruska

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok po rokovaniach s Blinkenom vyhlásil, že Rusko sa ústami svojich oficiálnych predstaviteľov Ukrajine nikdy nevyhrážalo.

Ruský minister podľa agentúry TASS dodal, že od „Blinkena nepočul zdôvodnenie ich (USA) pozície o ohrození Ukrajiny zo strany Ruska“. Moskva „nerobí nárok na zóny vplyvu,“ konštatoval Lavrov. Upozornil súčasne, že „to, čo teraz robí NATO vo vzťahu k Ukrajine“, je dôkazom, že Aliancia túto krajinu vníma ako svoju zónu vplyvu.

Podľa agentúry AFP Lavrov vyhlásil, že Rusko „nikdy“ neohrozovalo „ukrajinský ľud“. Dodal, že Moskvu znepokojujú „nie imaginárne hrozby, ale skutočné fakty“, vrátane dodávok západných zbraní a vysielania vojenských inštruktorov na Ukrajinu.

Ako uviedla agentúra TASS, Lavrov tiež vyslovil očakávanie, že jeho stretnutie s Blinkenom pomôže Spojeným štátom pripraviť odpovede na návrhy bezpečnostných záruk, ktoré pred vyše mesiacom predostrelo Rusko. Podľa Lavrova americká strana prisľúbila, že písomnú odpoveď na tieto ruské návrhy poskytne na budúci týždeň.

Podotkol však tiež, že skúsenosti s rokovaniami so Západom sú „plné príkladov ich zlyhania pri plnení sľubov v otázkach európskej bezpečnosti“. „V tomto (plnení sľubov) nie sú naši americkí kolegovia, iní Západoeurópania, členovia NATO veľmi dobrí,“ konštatoval Lavrov.

Povedal, že keď Rusko dostane odpoveď Spojených štátov na svoje požiadavky, uskutoční sa ďalšie diplomatické stretnutie „na našej úrovni“, teda medzi ním a Blinkenom. Nateraz je podľa Lavrova „predčasné“ začať hovoriť o summite prezidentov oboch krajín, Joea Bidena a Vladimira Putina.

Joe Biden / Vladimir Putin / Čítajte viac Kremeľ nevylúčil nový kontakt Bidena s Putinom

„Neviem povedať, či sme, alebo nie sme na správnej ceste. Budeme (to) vedieť, keď dostaneme odpoveď (z USA),“ povedal Lavrov. Svoje rokovanie s Blinkenom označil Lavrov za „úprimné“. „Antony Blinken súhlasil s tým, že musíme viesť rozumný dialóg a dúfam, že emócie opadnú,“ povedal Lavrov.

V odpovedi na otázku o dĺžke stretnutia Lavrov uviedol, že „nepotrebovali opakovať všetko, čo bolo povedané na rusko-amerických rokovaniach v Ženeve (10. januára) a na rokovaniach v Rade Rusko-NATO 12. januára“. Dodal, že mnohé si s Blinkenom vysvetlili aj počas nedávneho spoločného telefonátu.

boris zala aktual Čítajte viac Úvaha o Putinovej stratégii

Šéf americkej diplomacie pre rokovaním uviedol, že USA sú odhodlané „ísť cestou diplomacie a dialógu“. Lavrov na začiatku rozhovorov vyhlásil, že „prelom“ od tohto stretnutia neočakáva.

„Neočakávam prelom, ale očakávam reakciu na návrhy Ruska. Naše bezpečnostné návrhy sú mimoriadne konkrétne a očakávame preto rovnako konkrétne odpovede,“ vyhlásil Lavrov na úvod stretnutia.

„Máte pravdu (Sergej). Ani my neočakávame, že tu dnes vyriešime naše nezhody. Ale dúfam a očakávam, že môžeme otestovať, či cesta diplomacie a dialógu zostane otvorená. Sme odhodlaní kráčať po tejto ceste a mierumilovne riešiť naše nezhody,“ povedal Blinken.

Šéfovia diplomacií USA a Ruska sa stretli v Ženeve uprostred obáv, že Moskva by mohla podniknúť inváziu na Ukrajinu. Kremeľ prípadný útok popiera, avšak tvrdí, že by mohol podniknúť „bližšie nešpecifikované vojenské akcie“, ak nebude splnený zoznam požiadaviek vrátane prísľubu Severoatlantickej aliancie, že nikdy neprijme za svojho člena Ukrajinu.

Blinken ešte v stredu počas návštevy Kyjeva povedal, že Moskve nepredloží oficiálnu odpoveď na jej návrhy týkajúce sa ukrajinskej krízy. Americký diplomat označil explicitný zákaz vstupu Ukrajiny do NATO za „absolútne nepoužiteľnú“ myšlienku.

Antony Blinken Čítajte viac Blinken: Rusko hrozbami voči Ukrajine riskuje oživenie studenej vojny
87 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Lavrov #Antony Blinken