Šéf ruskej dumy podporil návrh komunistov na uznanie republík v Donbase

Ruský parlament posúdi iniciatívu komunistických poslancov, ktorí chcú prezidenta Vladimira Putina požiadať, aby oficiálne uznal separatistické proruské republiky na východe Ukrajine ako "samostatné, nezávislé a suverénne štáty".

21.01.2022 12:12 , aktualizované: 12:46
Ukrajina / Doneck / Donbas / Foto: ,
Ozbrojenec hliadkuje v zákope pri separačnej línii v doneckom regióne, 14. januára 2022
debata (23)

V piatok o tom podľa tom agentúry Interfax informoval Viačeslav Volodin, predseda Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok na brífingu vyzval na opatrný prístup k téme budúcnosti samozvaných republík v Donbase a na nezvyšovanie napätia. „Teraz, keď je situácia taká napätá a taká citlivá, je veľmi dôležité vyhnúť sa akýmkoľvek krokom, ktoré by mohli vyvolať zvýšenie tohto napätia,“ povedal Peskov.

Volodin na sieti Twitter napísal, že ide o „vážnu a zodpovednú“ záležitosť. Preto bude podľa neho vhodné, aby sa na budúci týždeň uskutočnili konzultácie s predsedami poslaneckých klubov a v závislosti od ich výsledku by zasadlo predsedníctvo Dumy.

Vo svojom príspevku Volodin ďalej obvinil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že ignoruje mierové dohody uzavreté v roku 2015 v Minsku, týkajúce sa spôsobov urovnania konfliktu v Donbase. Volodin tiež tvrdí, že „NATO chce okupovať Ukrajinu“.

Na základe toho konštatuje, že „jedno aj druhé sa môže zmeniť na tragédiu. Toto nesmieme dovoliť“. „Jedno je jasné: treba hľadať riešenia na zaistenie bezpečnosti našich občanov a krajanov v Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike,“ uviedol Volodin.

Návrh komunistických poslancov prišiel v čase, keď Západ obviňuje Rusko z plánovania invázie na Ukrajinu a Moskva výmenou za deeskaláciu požaduje bezpečnostné záruky od NATO.

Belgicko NATO Rusko rada zasadnutie Čítajte viac Moskva prijme iba „nepriestrelné“ záruky, že NATO sa nebude rozširovať

Prípravy na vojenský konflikt?

Ukrajina a samozvaná Donecká ľudová republika sa v piatok navzájom obvinili z vyzbrojovania a príprav na vojenský konflikt.

Hlavná správa rozviedky (GRU) ukrajinského ministerstva obrany obvinila Rusko, že „naďalej navyšuje vojenské kapacity“ proruských separatistov a od začiatku januára im dodala „viaceré tanky, delostrelecké a iné zbrane, ako aj palivo a muníciu pre delostrelectvo a mínomety“.

Vojenské velenie Doneckej ľudovej republiky v piatok deklarovalo, že má informácie o dodávkach protitankových systémov zo Západu pre ukrajinskú armádu. V súvislosti s tým popredný veliteľ milícií Doneckej ľudovej republiky Eduard Basurin v piatok vyzval Západ, aby prestal Ukrajine dodávať ničivé zbrane.

Agentúra TASS s odvolaním sa na medializované správy informovala, že Británia dodala Kyjevu ľahké protitankové systémy NLAW vyvinuté vo Švédsku, do ktorých sa používajú riadené strely s maximálnym dosahom až jeden kilometer.

Ako poznamenal Basurin, presun ničivých zbraní a práporov, v ktorých sú aj radikálni ukrajinskí nacionalisti, do Donbasu „potvrdzuje skutočnosť, že Kyjev sa pripravuje na aktívne nepriateľské akcie“. Obe tieto vyhlásenia boli zverejnené tesne pred začiatkom stretnutia ministrov zahraničných vecí USA a Ruska v Ženeve.

Antony Blinken/ Sergej Lavrov / Čítajte viac Rusko varovalo pred "najvážnejšími dôsledkami", ak USA budú ignorovať jeho obavy

Z Ruska medzičasom prišlo aj ďalšie vyhlásenie, v ktorom Moskva žiada odchod „zahraničných síl, techniky a zbraní“ zo všetkých krajín, ktoré neboli členmi NATO pred rokom 1997 – vrátane Bulharska a Rumunska.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas #Viačeslav Volodin