Šéf OSN: Svet je v chaose, viac než cez studenú vojnu. Verí, že Rusko útok nechystá

Svet je v súčasnosti oveľa chaotickejší a oveľa menej predvídateľný ako v čase studenej vojny medzi bývalým Sovietskym zväzom a Spojenými štátmi. Uviedol to podľa agentúry AP generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres na piatkovej tlačovej konferencii.

22.01.2022 08:00
debata (15)

Dodal, že v čase studenej vojny existovali jasné pravidlá a mechanizmy na odvracanie konfliktov.

Guterres na konferencii tiež odkázal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že na Ukrajine by nemalo dôjsť k žiadnej vojenskej intervencii. „Som presvedčený, že k nej nedôjde, a dúfam, že mám pravdu,“ vyhlásil. „Dúfam, že diplomacia zvíťazí,“ dodal.

Šéf OSN tiež uviedol, že treba za každú cenu zabrániť tomu, aby sa svet rozdelil na dve časti a Spojené štáty a Čína vytvárali súperiace ekonomické systémy a pravidlá.

„Vždy som bol zástancom potreby jednotného globálneho trhu, jednotnej globálnej ekonomiky,“ upozornil Guterres. Dodal, že jeho cieľom je, aby tieto dve popredné ekonomické mocnosti prekonali nezhody a dokázali vytvoriť globálny trh, na ktorom by všetci mohli spolupracovať a z ktorého by všetci mohli ťažiť.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina #António Guterres