Berlusconi nebude kandidovať za prezidenta. Môže za to zlý zdravotný stav?

Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi sa v milánskej nemocnici San Raffaele podrobuje lekárskym vyšetreniam. Uviedol to v nedeľu jeho hovorca, píše agentúra AP.

23.01.2022 00:00 , aktualizované: 18:02
debata (5)

Hovorca sa takto vyjadril po správach talianskych médií a agentúry Reuters, ktoré s odvolaním sa na nemenované zdroje písali, že 85-ročný Berlusconi je od štvrtka hospitalizovaný.

Hovorca túto informáciu nepotvrdil; povedal len to, že Berlusconi v ostatných dňoch zmienenú nemocnicu opakovane navštevuje, lebo sa v nej podrobuje sérií vyšetrení a prehliadok.

Táto správa sa v médiách objavila len deň po tom, ako Berlusconi oznámil, že sa nebude uchádzať o prezidentský úrad a len dva dni pred začiatkom hlasovania o novej hlave štátu tak ukončil nejasnosti okolo svojej kandidatúry.

Berlusconi svoj zámer kandidovať ani predtým oficiálne neohlásil. Talianske pravicové strany však v polovici januára vyhlásili, že si želajú, aby sa novým talianskym prezidentom stal práve on. Expremiér a jeho spojenci pritom viedli v uplynulých týždňoch intenzívnu zákulisnú kampaň, ktorej cieľom bolo získať práve podporu pre Berlusconiho kandidatúru.

Favoritom je premiér Draghi

Nový prezident nahradí dosluhujúceho Sergia Mattarellu, ktorý je vo funkcii od roku 2015.

Favorizovaným kandidátom na prezidenta je aj naďalej súčasný taliansky premiér Mario Draghi, bývalý šéf Európskej centrálnej banky (ECB), ktorý je posledný rok predsedom vlády. Draghu však zatiaľ neuviedol, či chce naozaj kandidovať.

Napriek tomu, že strana Forza Italia je súčasťou jeho vládneho kabinetu, Berlusconi v sobotu zopakoval svoje želanie, aby Draghi ostal vo svojom súčasnom poste predsedu vlády až do ďalších parlamentných volieb v roku 2023.

Berlusconi ďalej uviedol, že spoločne s Matteom Salvinim, lídrom pravicovej a protimigračnej strany Liga, a Giorgiou Meloniovou, šéfkou krajine pravicovej strany Bratia Talianska, sa bude snažiť nájsť zhodu na takom prezidentskom kandidátovi, ktorý si dokáže zaistiť širokú podporu naprieč politickým spektrom.

Taliansky prezident je volený v tajnom hlasovaní, na ktorom sa podieľa približne 1000 senátorov, poslancov a zástupcov 20 talianskych regiónov. Hlasovať začnú v pondelok 24. januára. Kandidát na prezidenta musí získať dve tretiny hlasov v prvých troch kolách, avšak v štvrtom a každom ďalšom prípadnom kole mu už k víťazstvu stačí nadpolovičná väčšina.

Prezident má v Taliansku prevažne reprezentatívnu funkciu, to sa však mení v časoch politickej nestability – hlava štátu môže rozpustiť parlament, vyhlásiť voľby a vymenovať premiéra.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #silvio berlusconi