Ukrajina zaviedla sankcie voči desiatkam ruských občanov a firiem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zaviedol sankcie voči 52 občanom Ruskej federácie a 24 ruským spoločnostiam. Na základe týchto opatrení budú blokované ich prípadné aktíva nachádzajúce sa na Ukrajine, informoval v sobotu spravodajský server Meduza.

23.01.2022 13:02
Ukrajina, Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
debata (68)

Prevažnú väčšinu z 52 osôb zaradených na sankčný zoznam predstavujú sudcovia a ďalší činitelia pôsobiaci na pôvodne ukrajinskom polostrove Krym, ktorý v roku 2014 anektova­lo Rusko.

Dekrét o sankciách, uvalených na obdobie piatich rokov, bol zverejnený na webovej stránke ukrajinského prezidenta. Zelenskyj zároveň poveril ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí, aby vyzvalo EÚ, USA a ďalšie krajiny na zavedenie podobných opatrení.

Medzi sankcionovanými je aj známy ruský dizajnér a podnikateľ Artemij Lebedev, ktorému už v roku 2017 zakázali vstup na územie Ukrajiny. Kyjev to zdôvodnil Lebedevovými opakovanými cestami na Krym a separatistami kontrolované územia vo východoukrajinskom Donbase.

Ukrajina, Rusko, USA, vojak Čítajte viac Vyjadril rešpekt k Putinovi a rezignoval. Výroky z Nemecka rozčúlili Ukrajincov

Na zozname je tiež bývalý ruský minister spravodlivosti a niekdajší generálny prokurátor Jurij Čajka, ktorý v súčasnosti pôsobí ako vyslanec ruského prezidenta v Severokaukazskom federálnom okruhu.

Správa o zavedení sankcií prichádza v čase rastúcich obáv z možnej ruskej invázie na Ukrajinu, pri ktorej hraniciach už Moskva sústredila desaťtisíce vojakov. Podľa najnovších odhadov, ktoré tento týždeň zverejnilo ukrajinské ministerstvo obrany, rozmiestnilo Rusko v okolí Ukrajiny už viac než 127 000 prísluš­níkov svojej armády.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Volodymyr Zelenskyj