EÚ zatiaľ nebude z Ukrajiny sťahovať rodiny diplomatov

Európska únia nemieni odvolávať rodiny diplomatov z Ukrajiny, pri hraniciach ktorých je stále pripravená na akciu ruská armáda.

24.01.2022 09:02 , aktualizované: 09:26
ukrajina Foto:
Inštruktor v mestskom parku v Kyjeve trénuje členov ukrajinských Pozemných obranných síl, dobrovoľných vojenských jednotiek.
debata (27)

Dvadsaťsedmička zatiaľ nevidí dôvod na ich stiahnutie, ktoré v nedeľu oznámili Spojené štáty. Pred dnešným rokovaním ministrov zahraničných vecí členských krajín to povedal šéf úniový diplomacie Josep Borrell, podľa ktorého pokračujú vyjednávania medzi Washingtonom a Moskvou. O ich poslednom vývoji bude dnes európskych spojencov informovať americký minister zahraničia Antony Blinken.

Rusko, Ukrajina, konflikt, vojaci, Krym Čítajte viac USA volajú svojich ľudí z Ukrajiny domov, neodporúčajú ani cestu do Ruska

USA kvôli obavám z hroziacej ruskej invázie nariadili odchod všetkým rodinám zamestnancov veľvyslanectva v Kyjeve a povolili aj odchod nahraditeľných diplomatických pracovníkov. EÚ podľa Borrella zatiaľ krok Washingtonu kopírovať nebude. „Nemyslím, že by sme museli opustiť Ukrajinu a odísť. Ale možno bude mať minister Blinken viac informácií, o ktoré sa s nami podelí,“ povedal pred rokovaním novinárom v Bruseli Borrell.

Blinken sa k zástupcom vlád európskej dvadsaťsedmičky pripojí na diaľku a zoznámi ich okrem iného s výsledkom piatkového rokovania s ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom. Blinken po ňom uviedol, že Washington je pripravený písomne ​​odpovedať na ruské požiadavky, keď Moskva zareaguje na obavy Západu týkajúce sa Ukrajiny, pri hraniciach ktorých má Rusko 100 000 vojakov a ťažkú ​​techniku.

Diplomati očakávajú, že ministri dnes potvrdia svoj zámer reagovať na prípadný ruský vpád do susednej krajiny tvrdými ekonomickými sankciami, o ich konkrétnej podobe sa však baviť nebudú.

John Kirby Čítajte viac USA v súvislosti s Ukrajinou uvádzajú 8 500 vojakov do stavu zvýšenej pohotovosti
27 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine