EÚ spolu s Francúzskom poslali prvú humanitárnu pomoc na súostrovie Tonga

Európska únia na základe žiadosti o pomoc poskytne pomoc súostroviu Tonga, ktoré bolo v dôsledku erupcie sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai v južnom Tichomorí postihnuté ničivou silou cunami. Uviedla to v pondelok Európska komisia (EK).

24.01.2022 15:19
Tonga červený kríž Foto:
Tímy Červeného kríža doručujú pomoc rodinám v dedine Kanokupolu na tichomorskom ostrove Tonga.
debata (8)

Exekutíva EÚ potvrdila, že prvá loď s pomocou vyplávala už v sobotu z Francúzskej Polynézie. Prostredníctvom svojho Mechanizmu v oblasti civilnej ochrany EÚ spolu s Francúzskom zabezpečuje dodávku 30 ton pomoci vrátane dvoch jednotiek na čistenie vody, 4000 litrov pitnej vody, hygienických súprav, rodinných stanov, súprav náradia pre budovanie prístreškov, lán a nádob na dlhodobé uskladnenie potravín.

Európska komisia tieto aktivity koordinuje a financuje 75 percent nákladov na dopravu zaslanej materiálnej pomoci. Únia zároveň vyčlenila 200 000 eur ako počiatočné financovanie núdzovej humanitárnej pomoci, ktorú zaistí pobočka Červeného kríža na ostrove Tonga v prospech najviac postihnutých komunít.

zväčšiť Na satelitnej kombosnímke pohľad na ostrov... Foto: SITA/AP
Tonga nomuka Na satelitnej kombosnímke pohľad na ostrov Nomuka pred erupciou podmorskej sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apa zo 17. augusta 2022 (vľavo) a vpravo po erupcii 15. januára 2022.

Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič pri tejto príležitosti povedal, že EÚ v dobe, keď prebieha hodnotenie vplyvu prírodnej katastrofy, prejavuje solidaritu s obyvateľmi ostrovného štátu, a spresnil, že európska podpora je už na ceste. Poďakoval sa Francúzsku za okamžitú pomoc a dodal, že EÚ je v prípade potreby pripravená poskytnúť ďalšiu pomoc aj odborné znalosti.

Podľa jeho slov Koordinačné centrum EÚ pre núdzové reakcie je v pravidelnom kontakte s orgánmi v Tonge a delegáciou EÚ na Fidži. Družicový program EÚ Copernicus, ktorý je zameraný na mapovanie Zeme, už vytvoril snímky, ktoré majú určiť rozsah zničenia súostrovia Tonga.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #humanitárna pomoc #cunami #Tonga #Hunga Tonga