Zelenskyj vyzval EÚ na jednotu pri ochrane suverenity a celistvosti Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok Európsku úniu, aby zachovala jednotu všetkých členských štátov EÚ pri ochrane suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny. Ukrajina podľa neho nepodľahne provokáciám a spolu s partnermi si zachová pokoj a zdržanlivosť.

24.01.2022 18:41
Volodymyr Zelenskyj zelenský Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
debata (158)

Podľa agentúry Ukrinform to Zelenskyj uviedol v pondeľnajšom telefonickom rozhovore s predsedom Európskej rady Charlom Michelom, s ktorým diskutovali o politických a diplomatických spôsoboch deeskalácie situácie na Ukrajine a možnosti prípravy preventívnych sankcií.

Zelenskyj sa v telefonáte s Michelom poďakoval predstaviteľom krajín EÚ, ktorých diplomati zostávajú na Ukrajine a „podporujú nás svojou prácou“.

Zelenskyj a Michel diskutovali aj o tom, ako Európska únia v tejto fáze pripravuje široký balík preventívnych ekonomických, politických a bezpečnostných sankcií, ktoré by mohli zbrzdiť potenciálnu ďalšiu eskaláciu.

Ukrajina, Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Ukrajina zaviedla sankcie voči desiatkam ruských občanov a firiem

Ukrajinský prezident okrem toho zdôraznil potrebu zabezpečiť v súčasnej bezpečnostnej situácii aj stabilný rozvoj domácej ekonomiky. V tejto súvislosti sa poďakoval EÚ za rozhodnutie o pridelení makrofinančnej pomoci vo výške 1,2 miliardy eur, ku ktorému došlo najmä v dôsledku jeho nedávneho rozhovoru s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

Táto podpora podľa šéfky EK pomôže Ukrajine „pokryť finančné potreby v súvislosti s možným ozbrojeným konfliktom a podporí snahy Ukrajiny o posilnenie jej odolnosti“.

Ukrinform dodal, že Zelenskyj na pondelok podvečer zvolal zasadnutie Rady národnej bezpečnosti. Hovoriť sa na ňom má o opatreniach na zaistenie bezpečnosti štátu pred vnútornými a vonkajšími hrozbami, o aktuálnom stave v ekonomike, energetike, ako aj o boji proti pandémii koronavírusu.

John Kirby Čítajte viac USA v súvislosti s Ukrajinou uvádzajú 8 500 vojakov do stavu zvýšenej pohotovosti
158 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Ukrajina #Volodymyr Zelenskyj