V prvom kole nového talianskeho prezidenta nezvolili, druhé skončí zrejme rovnako

Prvé kolo voľby nového prezidenta Talianska prinieslo v pondelok v tamojšom parlamente akurát množstvo prázdnych hlasovacích lístkov. Poslanci a menšia skupina špeciálnych regionálnych zástupcov, ktorí vyberajú nástupcu terajšej hlavy štátu Sergia Mattarelu, tak zatiaľ v politickej patovej situácii nedokázali nájsť víťaza.

25.01.2022 08:21
Taliansko voľby prezident Foto: ,
Poslanecká snemovňa resp. dolná komora talianskeho parlamentu počas 1. kola voľby nového talianskeho prezidenta v Ríme v pondelok 24. januára 2022.
debata (2)

Voľba sa začala bez jasného zoznamu kandidátov. Premiér Mario Draghi síce naznačil, že je ochotný kandidovať za prezidenta, no koaličné strany sú vo svojej podpore rozdelené pre obavy, že by jeho odchod z čela vlády vyvolal predčasné voľby. Zatiaľ ani jedna strana Draghiho nemenovala kandidátom.

Súboj o prezidentské kreslo sa otvoril ešte viac po tom, čo v sobotu stiahol svoju kontroverznú kandidatúru niekdajší premiér Silvio Berlusconi. Ten vyhlásil, že mal dosť hlasov na víťazstvo, ale krajina si nemôže dovoliť politický rozkol. Jeho kancelária v nedeľu potvrdila, že Berlusconi v ostatných dňoch podstúpil testy v nemocnici v Miláne.

Silvio Berlusconi Čítajte viac Berlusconi nebude kandidovať za prezidenta. Môže za to zlý zdravotný stav?

Počas prvých troch kôl je na zvolenie potrebná dvojtretinová väčšina, teda 672 hlasov. To druhé sa uskutoční už v utorok popoludní. Počnúc štvrtkovým štvrtým kolom už kandidátom stačí len jednoduchá väčšina – 505 hlasov.

O hlave štátu v Taliansku rozhoduje zbor 1009 voliteľov. Ide o 630 členov Poslaneckej snemovne, 315 zvolených senátorov, šiestich doživotných senátorov a 58 zástupcov 20 talianskych regiónov.

Voliteľom nakazeným koronavírusom umožnili hlasovať v špeciálnom stane pred budovou parlamentu.

Voľba 13. prezidenta Talianska pripravuje priestor pre nadchádzajúce parlamentné voľby. Mandát súčasného parlamentu sa končí v roku 2023.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #voľba prezidenta