Do Kyjeva prúdia americké zbrane, priletela už tretia zásielka

Na kyjevskom letisku v utorok pristálo americké vojenské lietadlo so zásielkou vojenského vybavenia a munície. Ide o tretiu dodávku z balíka vojenskej pomoci vo výške 200 miliónov dolárov poskytovanej Ukrajine v čase, keď čelí hrozbe možného vojenského útoku zo strany Ruska, napísala agentúra Reuters.

25.01.2022 17:48
Ukrajina, Rusko, zbrane, USA Foto: ,
Pracovníci vykladajú zásielku vojenskej pomoci dodanej ako súčasť bezpečnostnej pomoci Spojených štátov Ukrajine na letisku Boryspil pri Kyjeve na Ukrajine v utorok 25. januára 2022.
debata (499)

„Naši partneri zvyšujú objem vojenskej pomoci. Teraz v jej rámci vítame tretie lietadlo od vlády Spojených štátov,“ povedal novinárom ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

Američania poskytujú Ukrajine najväčšiu podporu v snahe odvrátiť nový útok Ruska, ktoré pri ukrajinských hraniciach zhromaždilo 100 000 vojakov. Moskva popiera, že by sa chystala na susednú krajinu zaútočiť.

VIDEO: Ženisti ruskej Severnej flotily cvičia aj odrazenie útoku diverzantov.

Video

USA vlani venovali Ukrajine bezpečnostnú pomoc v hodnote viac ako 650 miliónov dolárov a od roku 2014 spolu za viac ako 2,7 miliardy dolárov, keď po vyhnaní proruského prezidenta z Kyjeva a nastolení prozápadnej vlády Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo povstanie separatistov v ruskojazyčnom regióne Donbas na východe Ukrajine.

Tamojší konflikt si podľa niektorých neoficiálnych zdrojov vyžiadal viac ako 13-tisíc mŕtvych. Moskva priame zapojenie do konfliktu stále popiera, aj keď ukoristené a zničené zbrane i zajatci z radov ruských vojakov svedčia o opaku.

Ukrajina je vďačným príjemcom americkej pomoci, ale kritizovala ako „predčasnú“ čiastočnú evakuáciu rodín zamestnancov amerických a ďalších zastupiteľských úradov.

Ukrajinskí predstavitelia sa snažia upokojiť znepokojené obyvateľstvo, že ruská invázia nie je na spadnutie, hoci podľa nedávneho prieskumu polovica Ukrajincov pokladá túto hrozbu za reálnu.

Minister Reznikov v utorok v parlamente uisťoval, že nie je dôvod domnievať sa, že invázia je predo dvermi, pretože ruské jednotky ešte nevytvorili „bojové zoskupenia“ na prienik cez hranice.

„Nebojte sa a dobre sa vyspite. Nemusíte mať zbalené veci,“ vyhlásil minister. Podobne prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok národ upokojoval slovami, že situácia „je pod kontrolou“.

Ale Reznikov v rozhovore odvysielanom v pondelok neskoro večer pripustil, že „rizikové scenáre sú možné a pravdepodobné v budúcnosti“.

„Ukrajinské úrady sa snažia zabrániť destabilizácii a panike v krajine, a z toho pramení upokojujúce vyhlásenie, že ruská invázia nehrozí,“ usúdil analytik Volodymyr Fesenko. „Plány Kremľa zahŕňajú rozvrátenie situácie na Ukrajine, vyvolanie hystérie a strachu medzi Ukrajincami. Pre Kyjev je čím ďalej tým ťažšie udržať situáciu pod kontrolou,“ dodal.

499 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina