V Bieloruskom meste pri poľských hraniciach sú zhromaždení ruskí výsadkári

V bieloruskom meste Brest, ktoré leží tesne pri poľských hraniciach a zhruba 50 kilometrov od Ukrajiny, bol umiestnený prápor ruských výsadkárov. Informovala o tom dnes poľská agentúra PAP a stanica TVN 24 s odvolaním sa na investigatívnu organizáciu Conflict Intelligence Team (CIT), ktorá sa venuje monitorovaniu aktivít ruskej armády.

26.01.2022 18:53
Bielorusko Poľsko Rusko Brest technika vojaci Foto:
Na satelitnej snímke zhromaždení vojaci v bieloruskom meste Brest.
debata (24)

V Breste sa nachádzajú bojové obojživelné vozidlá, obrnené transportéry i nákladné automobily, píše na svojom webe TVN 24. Vlak s vojakmi a technikou podľa televíznej stanice prišiel z ruskej Ivanovskej oblasti, kde sídli 217. výsadkový pluk ruskej armády. Príchod vlaku podľa investigatívcov potvrdzujú fotografie zverejnené bieloruským ministerstvom obrany. To uviedlo, že ruskí vojaci sa zúčastnia inšpekcie síl rýchlej reakcie zväzového štátu Bieloruska a Ruska. Spoločné manévre bieloruských a ruských jednotiek majú trvať do 20. februára.

Podľa vyšetrovania, na ktorom od januára spolupracujú CIT a Rádio Sloboda, začalo Rusko presúvať jednotky z východného vojenského okruhu na západ krajiny. Experti upozornili na presun až polovice vojenského potenciálu umiestneného na ruskom ďalekom východe, píše PAP. Časť premiestnených jednotiek vraj zamierila do Bieloruska, pozície ostatných nie sú známe.

Ukrajina Rusko Hranice Armáda Čítajte viac Zhromaždených ruských vojakov nie je na veľký útok dostatok, tvrdí Ukrajina

Deje sa tak v čase vysokého napätia medzi Moskvou a Západom kvôli sústredeniu ruských vojsk pri hraniciach s Ukrajinou. Kyjev a Západ sa obávajú, že sa Moskva chystá napadnúť svojho západného suseda, Rusko taký scenár popiera. Zároveň vznáša voči Západu bezpečnostné požiadavky, napríklad záväzok od NATO, že neprijme ako člena Ukrajinu. Aliancia to odmietla.

„Územie Bieloruska treba brať do úvahy ako potenciálne miesto, odkiaľ by Rusko mohlo začať agresiu proti Ukrajine,“ uviedla ukrajinská armáda podľa agentúry PAP.

Spojené štáty v utorok varovali bieloruský autoritársky režim pred pomocou jeho ruskému spojencovi v prípade invázie do susednej Ukrajiny. „Bielorusku sme dali jasne najavo, že ak dovolia, aby bolo jeho územie použité na útok na Ukrajinu, bude čeliť rýchlej a rozhodnej reakcii zo strany Spojených štátov a našich spojencov a partnerov,“ povedal novinárom hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

Poznamenal tiež, že ak by Rusko podniklo inváziu na Ukrajinu cez Bielorusko alebo permanentne rozmiestnilo svojich vojakov v Bielorusku, NATO by dosť možno muselo „prehodnotiť vlastné rozmiestnenie síl v krajinách, ktoré susedia s Bieloruskom“.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #Ukrajina