Česko daruje Ukrajine delostrelecké granáty, rozhodla vláda

Česko daruje Ukrajine 4000 delostreleckých granátov v celkovej hodnote zhruba 37 miliónov českých korún (jeden a pol milióna eur). Rozhodla o tom v stredu česká vláda. Ukrajine to má pomôcť pri obrane v prípade ruskej agresie, informoval spravodajský portál iDNES.cz.

26.01.2022 19:30
Rusko Ukrajina konflikt cvičenia armáda vojak Foto:
Na snímke, ktorú poskytlo ruské ministerstvo obrany, beží ruský vojak počas vojenského cvičenia v Moskovskej oblasti.
debata (9)

Návrh ministerky obrany Jany Černochovej na darovanie delostreleckej munície kalibru 152 milimetrov získal podporu kabinetu premiéra Petra Fialu. „Dlhodobo s Ukrajinou rozvíjame spoluprácu a podporujeme jej cestu k demokracii. K dispozícii máme pomerne širokú škálu možností od politickej a diplomatickej podpory až po konkrétne prejavy, ako je práve dar munície, ktorý považujem za dôležité gesto solidarity,“ uviedla ministerka obrany.

„My sme krajina, ktorá má s vojenskou okupáciou vlastné skúsenosti, a preto nie sme pripravení niečomu takému iba prihliadať. A to aj v situácii, keď sa to netýka priamo Českej republiky. Ale ono sa nás to týka nepriamo, naša bezpečnosť je tým ohrozená,“ povedal v utorok v Poslaneckej snemovni premiér Petr Fiala v súvislosti s hrozbou ruskej agresie voči Ukrajine.

Ako pripomína iDNES.cz, Rusko na hraniciach s Ukrajinou zhromaždilo viac ako 100 000 vojakov a množstvo ťažkej techniky. Rusko v rozpore s medzinárodným právom už anektovalo v roku 2014 ukrajinský polostrov Krym a pomáha aj separatistom v Donbase, ktorí vyhlásili dve samozvané republiky – Doneckú a Luhanskú.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Ukrajina