USA odmietli požiadavky Moskvy ohľadom Ukrajiny a NATO

Spojené štáty neurobili žiadne ústupky voči hlavným ruským požiadavkám týkajúcim sa Ukrajiny a NATO. Uviedol to americký minister zahraničných vecí Antony Blinken po tom, ako veľvyslanec USA v Moskve John Sullivan doručil v stredu ruskému ministerstvu zahraničných vecí písomnú odpoveď USA na návrh bezpečnostných záruk, ktoré požaduje Rusko v súvislosti so situáciou na Ukrajine.

26.01.2022 20:40 , aktualizované: 22:37
USA / Vlajka / Diplomacia / Foto: ,
Americká zástava na aute veľvyslanca USA v Moskve Johna Sullivana po jeho príchode na ruské ministerstvo zahraničných vecí v Moskve, 26. január 2022
debata (722)

Moskva pred vyše mesiacom požiadala Spojené štáty a organizáciu NATO o rozsiahle bezpečnostné záruky vrátane toho, aby sa Aliancia nerozšírila o Ukrajinu či iné postsovietske krajiny a aby nehromadila svoje sily v strednej a východnej Európe.

„Dávame jasne najavo, že existujú základné princípy, ktoré sme odhodlaní presadzovať a brániť, vrátane suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny a práva štátov zvoliť si vlastné smerovanie v otázkach bezpečnosti a spojenectiev,“ povedal Blinken.

List, ktorý vznikol v rámci koordinovanej odpovede medzi transatlantickými spojencami a partnermi v reakcii na hromadenie ruských jednotiek pri hraniciach Ukrajiny, sa podľa Blinkena zaoberal tiež opatreniami na zvýšenie dôvery v súvislosti s vojenskými cvičeniami a manévrami v Európe.

List tiež podľa Blinkena otvára dvere k napredovaniu rokovaní medzi spojencami z NATO a Ruskom o kontrole zbrojenia v otázke strategických zbraní a jadrových hlavíc umiestnených v Európe.

Šéf americkej diplomacie dodal, že v nasledujúcich dňoch očakáva ďalšie rokovania so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom po tom, čo sa ruská strana oboznámi s obsahom odovzdaného dokumentu. USA sú podľa Blinkena pripravené na dialóg a je na Rusku, akú cestu si vyberie.

Antony Blinken Čítajte viac Blinken: Rusko hrozbami voči Ukrajine riskuje oživenie studenej vojny

NATO v stredu doručilo Rusku návrhy na diplomatické riešenie napätia ohľadne zhromažďovania ruských vojsk na hraniciach s Ukrajinou, avšak spojenci ostávajú „pripravení na najhoršie“. Vyhlásil to generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

„Opäť sa obraciame na Rusko, aby sme sa pokúsili ísť cestou dialógu a našli politické riešenie,“ uviedol Stoltenberg po tom, čo Aliancia zaslala Moskve písomnú odpoveď na bezpečnostné požiadavky. „Veríme v dobré riešenie – deeskaláciu, na ktorej pracujeme –, ale takisto sme pripravení na najhoršie,“ dodal.

Stoltenberg uviedol, že NATO je pripravené na diskusiu s Ruskom ohľadne jeho obáv, avšak odmietol hlavnú požiadavku Moskvy na vylúčenie ukrajinského a gruzínskeho členstva v NATO. „Nemôžeme a nebudeme robiť kompromisy týkajúce sa zásad, na ktorých spočíva bezpečnosť našich spojenectiev a bezpečnosť v Európe a Severnej Amerike,“ vyhlásil.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexandr Gruško pre agentúru Interfax potvrdil, že Moskva dostala odpoveď od NATO, ktorá bola odovzdaná ruskému veľvyslancovi v Belgicku Alexandrovi Tokovininovi. Na otázku, ako dlho potrvá, kým Rusko na dokument od NATO zareaguje, Gruško uviedol: „Prečítame si to. Preštudujeme to. Našim partnerom trvalo takmer mesiac a pol, kým si preštudovali náš návrh.“

Belgicko NATO Rusko rada zasadnutie Čítajte viac Moskva prijme iba „nepriestrelné“ záruky, že NATO sa nebude rozširovať

Stredajšie rozhovory predstaviteľov Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska v tzv. normandskom formáte v Paríži „neboli jednoduché“, účastníci sa však dohodli na uskutočnení ďalších rokovaní – o dva týždne v nemeckej metropole Berlín. V stredu večer to oznámil námestník vedúceho ruskej prezidentskej kancelárie Dmitrij Kozak, ktorý na rokovaniach zastupoval Kremeľ.

Stredajšie rozhovory v Elyzejskom paláci trvali podľa agentúry TASS osem a pol hodiny. Hlavným prínosom parížskych rozhovorov bola podľa Kozaka skutočnosť, že „napriek všetkým nezhodám v interpretáciách sme sa zhodli, že prímerie (na východnej Ukrajine) musia dodržiavať všetky strany v súlade s dohodami.“

Ako pokračoval Kozak, avizované rokovania v Berlíne sa opäť uskutočnia na úrovni diplomatických vyslancov. O summite vedúcich predstaviteľov sporiacich sa štátov sa zatiaľ neuvažuje, dodal.

„Mali sme ťažký, ale možno prvý priamy rozhovor o všetkých problémoch súvisiacich s implementáciou Minských dohôd,“ povedal Kozak po skončení rokovaní. Zdôraznil, že proruské separatistické oblasti na východe Ukrajiny a zvýšené napätie pozdĺž rusko-ukrajinských hraníc sú „dve samostatné záležitosti“.

722 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #rusko-americké vzťahy #diplomacia