Vatikán sa v súvislosti so správou o sexuálnom zneužívaní zastal Benedikta XVI.

Vatikán vydal v stredu vyhlásenie obhajujúce emeritného pápeža Benedikta XVI., ktorý bol minulý týždeň obvinený z toho, že v 80. rokoch 20. storočia ako mníchovsko-freisinský arcibiskup nepodnikol nič proti štyrom kňazom podozrivým zo sexuálneho zneužívania maloletých.

26.01.2022 21:27
Joseph Ratzinger Foto: ,
Joseph Ratzinger na snímke z júla 2001 v meste Mníchov v čase, keď pôsobil ako mníchovsko-freisinský arcibiskup
debata (6)

Benedikt XVI., občianskym menom Joseph Ratzinger, bol „prvým pápežom, ktorý sa niekoľkokrát stretol s obeťami zneužívania“, napísal v editoriáli zverejnenom na webstránke Vatican News Andrea Tornielli, edičný riaditeľ Dikastéria pre komunikáciu Svätej stolice.

Nezávislá správa, ktorú pre uvedenú arcidiecézu vypracovala advokátska kancelária Westpfahl Spilker Wastl (WSW) a zverejnili ju minulý týždeň v Nemecku, obvinila 94-ročného bývalého pápeža zo zlyhaní, keď nepodnikol nič voči štvorici duchovných, z ktorých dvaja preukázateľne spáchali viacero skutkov zneužívania.

Tornielli poukázal na to, že Ratzinger vo funkcii prefekta Kongregácie pre náuku viery „bojoval proti fenoménu“ sexuálneho zneužívania duchovnými a neskôr ako pápež „schválil veľmi tvrdé normy proti duchovným, ktorí sa dopustili zneužívania, a mimoriadne predpisy na boj proti pedofílii“.

Benedikt XVI. Čítajte viac Ratzinger vo vyjadrení k vyšetrovaniu o zneužívaní nehovoril pravdu

Poznamenal tiež, že zmienený znalecký posudok „nie je výsledkom súdneho vyšetrovania ani konečným verdiktom“, a preto je neprimerané na jeho základe vyhľadávať „ľahkých obetných baránkov a robiť unáhlené súdy“.

Benedikt XVI., ktorý stál na čele katolíckej cirkvi v rokoch 2005 – 2013, bol v rokoch 1977 – 1982 na čele arcidiecézy v Mníchove a Freisingu. V tom čase sa zúčastnil na stretnutí, na ktorom sa údajne rozhodlo o preložení istého kňaza, podozrivého okrem iného zo zneužitia 11-ročného chlapca v meste Essen, do Mníchova. Benedikt v neskoršom vyhlásení uvádzal, že sa na tomto stretnutí nezúčastnil. Advokátska kancelária však zistila, že to nebola pravda.

Vatikán v reakcii uviedol, že vtedajší arcibiskup Ratzinger sa na zmienenom stretnutí naozaj zúčastnil a opačné tvrdenie bolo spôsobené chybou pri redakčnej úprave jeho vyhlásenia. Vatikán však trvá na tom, že na danom stretnutí sa nerozhodlo o preložení spomínaného kňaza.

Odborná štúdia, ktorú pre mníchovsko-freisinskú arcidiecézu vypracovala advokátska kancelária Westpfahl Spilker Wastl (WSW), uvádza 497 obetí zneužívania v rokoch 1945 – 2019, pričom väčšinu z nich tvorili malí chlapci a tínedžeri. Vo vypracovanej správe sa spomína najmenej 235 údajných páchateľov vrátane 173 kňazov a deviatich diakonov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #Benedikt XVI. #sexuálne zneužívanie detí