Putin dostal písomnú odpoveď USA na návrh bezpečnostných záruk Ruska

Ruský prezident Vladimir Putin dostal písomnú odpoveď Spojených štátov na návrh bezpečnostných záruk žiadaných Moskvou a oboznámil sa s ňou. Vo štvrtok to oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.

27.01.2022 13:09
Vladimir Putin Foto: ,
Vladimir Putin
debata (53)

„Určite sa budete pýtať na dokumenty, ktoré nám včera odovzdali Američania… Rovno vám poviem, že všetky tieto dokumenty sú u prezidenta,“ uviedol Peskov s tým, že Putin si obsah odpovede osobne prečítal.

Podľa Peskova však Kremeľ potrebuje čas, aby mohol odpoveď USA zanalyzovať a nebude sa ponáhľať so „závermi“. Podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova však v dokumentoch od Spojených štátov nie je „pozitívna reakcia na hlavnú otázku“ Ruska.

Stíhačka / F-16 / Čítajte viac NATO posilňuje východné krídlo Aliancie

„Hlavné otázky sa týkajú nášho jasného postoja ohľadom neprípustnosti ďalšieho rozširovanie NATO na východ a rozmiestňovanie útočných zbraní, ktoré by mohli ohrozovať územie Ruskej federácie,“ uviedol Lavrov. Podľa Lavrova však dokumenty zároveň obsahujú „reakciu, ktorá nám umožňuje začať vážne rokovania, ale iba o druhoradých otázkach“.

Veľvyslanec USA v Moskve John Sullivan odovzdal v stredu námestníkovi ruského ministra zahraničných vecí Alexandrovi Gruškovi písomnú odpoveď Washingtonu na návrh bezpečnostných záruk, ktoré požaduje Rusko v súvislosti so situáciou na Ukrajine.

USA / Vlajka / Diplomacia / Čítajte viac USA odmietli požiadavky Moskvy ohľadom Ukrajiny a NATO

Moskva pred vyše mesiacom požiadala Spojené štáty a organizáciu NATO o rozsiahle bezpečnostné záruky vrátane toho, aby sa Aliancia nerozšírila o Ukrajinu.

Rusko v poslednom období blízko hraníc s Ukrajinou zhromaždilo približne 100.000 svojich vojakov, čo Západ považuje za možnú prípravu na inváziu na Ukrajinu. Spojené štáty a ich spojenci Rusku pohrozili, že ak zaútočí na Ukrajinu, zavedú proti nemu tvrdé sankcie. Rusko popiera, že plánuje Ukrajinu napadnúť.

Ivan Korčok Čítajte viac Korčok potvrdil úvahy v NATO o prípadnom vyslaní posíl aj na Slovensko
53 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #NATO #Vladimir Putin