V Rusku zadržali amerického exdiplomata, vraj pašoval drogy

Ruské úrady obvinili bývalého pracovníka amerického veľvyslanectva v Moskve z pašovania a držania veľkého množstva drog. Súd na Marka Fogela naňho uvalil väzbu. Oznámila to dnes agentúra TASS s odvolaním sa na policajné komuniké.

27.01.2022 18:41
debata (17)

Fogel podľa médií tvrdí, že marihuanu, ktorú vlani v auguste v jeho batožine objavili colníci na letisku Šeremetievo, používa zo zdravotných dôvodov a že mu ju predpísal lekár. Vraj nemal ani tušenie, že v Rusku je aj „lekárska“ marihuana zakázaná.

Polícia naopak argumentuje, že drogy v Američanovej batožine boli starostlivo ukryté v teniskách v obaloch od kontaktných šošoviek a od elektronických cigariet, ale aj tak neunikli pozornosti špeciálne vycvičeného psa.

Ďalších dôkazov sa podľa ruských úradov zbavila Fogelova manželka, ktorá ešte pred príchodom kriminalistov do miesta bydliska stačila vyniesť smeti – najprv do kontajnera a potom mimo dosahu pouličných kamier.

Rusko Izrael Issacharovová Putin milosť Čítajte viac Putin omilostil Izraelčanku, pustili ju z väzenia

Fogel a jeho manželka sa až do minulého mája tešili postaveniu diplomatov. Vyšetrovatelia majú podozrenie, že to mohli využiť na vybudovanie siete dodávok narkotík určených študentom anglo-americkej školy, kde Fogel nastúpil ako učiteľ.

Agentúra AFP dala prípad do súvislosti s uväznením niekoľkých ruských občanov v USA a Američanov v Rusku a špekuláciami o ich možnej výmene za pilota Konstantina Jarošenka, ktorý si v USA odpykáva dvadsaťročný trest za sprisahanie s cieľom pašovať kokaín, a obchodníka so zbraňami Viktora Buta, ktorý bol v USA odsúdený na 25 rokov. Aktuálne sú vzťahy medzi oboma veľmocami na bode mrazu.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #drogy #pašovanie drog