USA apelujú aj na Čínu: Odraďte Rusov od útoku na Ukrajinu

Spojené štáty vyzvali Čínu, aby využila svoj vplyv a vzťahy s Ruskom a odradila Moskvu od prípadnej invázie na Ukrajinu.

27.01.2022 21:45
ukrajina, doneck Foto:
Príslušník ukrajinskej armády kontroluje guľomet v úkryte na území kontrolovanom proruskými militantmi na frontovej línii pri dedine Spartak v Doneckej oblasti.
debata (27)

„Vyzývame Peking, aby využil svoj vplyv na Moskvu a naliehal na diplomatické riešenie, pretože ak dôjde na Ukrajine ku konfliktu, nebude to dobré ani pre Čínu,“ povedala námestníčka ministra zahraničných vecí USA Victoria Nulandová.

Alexej Zajcev z tlačového odboru ruského rezortu diplomacie vo štvrtok informoval, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov má na budúci týždeň v pláne návštevu Číny. Zajcev podľa agentúry Interfax spresnil, že 3. februára počas rokovaní v Pekingu Lavrov s čínskymi diplomatmi posúdi medzinárodnú situáciu a regionálnu spoluprácu, ale najmä úroveň bilaterálnych vzťahov s dôrazom na koordináciu postojov oboch štátov na medzinárodnej scéne a na prípravu stretnutia prezidentov oboch krajín.

Prezidenti Vladimir Putin a Si Ťin-pching sa stretnú o deň neskôr – 4. februára -, keď sa zúčastnia na slávnostnom otvorení zimných olympijských hier a následne absolvujú bilaterálne rokovanie.

Ivan Korčok Čítajte viac Korčok potvrdil úvahy v NATO o prípadnom vyslaní posíl aj na Slovensko
27 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #vojna na Ukrajine