Svet si pripomenul obete holokaustu. Antisemitizmus pre pandémiu opäť rastie

Pri príležitosti 77. výročia oslobodenia nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau sa vo štvrtok v Poľsku na spomienkovom podujatí, ktoré bol vysielané i on-line, stretli viacerí preživší holokaustu.

27.01.2022 22:12
Francúzsko Paríž holokaust pamiatka výročie... Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron, druhá zľava Esther Senotová, ktorá prežila koncentračný tábor Osvienčim a vpravo Victor Perahia, ktorý prežil koncentračný tábor Bergen-Belsen stoja v pri Hrobe neznámeho vojaka pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu vo štvrtok 27. januára 2022 v Paríži.
debata (6)

Informovala o tom agentúra PAP s tým, že pre pandemické obmedzenia sa mohla zísť len malá skupina hostí. Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu si pripomenuli i viacerí svetoví politici vrátane predstaviteľov Poľska, Nemecka, Izraela či USA.

Nacisti zabili v Auschwitzi 1,1 milióna ľudí, prevažne Židov, no i Poliakov, Rómov a ďalších, a tábor je dodnes silnou pripomienkou toho, ako nenávisť a ľahostajnosť viedli k holokaustu.

Halina Birenbaumová (92), poetka pôvodom z Poľska žijúca v Izraeli, ktorá bola do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau deportovaná ako 13-ročná, varovala, že záujem o zločiny nacizmu pomaly mizne. „Holokaust je pre ľudstvo vo svete poznačenom konfliktami, smrteľnými chorobami a pandémiou čoraz menej zaujímavý,“ poznamenala.

Na Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu zareagovali na sociálnych sieťach i poľskí štátni predstavitelia. Minister zahraničných vecí Zbigniew Rau si v príspevku na Twitteri uctil pamiatku ľudí zavraždených v koncentračných táboroch, ako aj „tých, ktorí pomáhali nevinným obetiam skrývať sa pred zverstvami“. Prezident Andrzej Duda zverejnil fotografiu, na ktorej je zachytený s nápisom „Spomíname“.

Nemecký kancelár Olaf Scholz na podujatí organizácie UNESCO v Paríži prostredníctvom videoposolstva zdôraznil mimoriadnu zodpovednosť Nemecka, uviedla agentúra APA. „Musíme bojovať proti antisemitizmu, diskriminácii, rasizmu a extrémizmu – všade a všetkými spôsobmi,“ povedal.

Spomienky na celom svete sa však niesli uprostred opätovného nárastu antisemitizmu, ktorý ešte viac zosilnel počas lockdownov, keď pandémia COVID-19 zhoršila šírenie nenávistných prejavov na internete.

Predsedníčka dolnej komory nemeckého parlamentu Bärbel Basová podľa agentúry AP poznamenala, že pandémia nového koronavírusu zosilnila antisemitské prejavy v celej spoločnosti, nielen na jej okraji medzi krajnou pravicou. „Naša krajina nesie osobitnú zodpovednosť – genocída európskych židov je zločinom Nemecka,“ vyhlásila v Spolkovom sneme.

Biden: Učiť len pravdu

Agentúra AP pritom upozorňuje, že len v niekoľkých uplynulých dňoch napadli 12-ročného židovského chlapca v Taliansku a dvoch mužov v Londýne.

Poslanec izraelského parlamentu (Kneset) Mickey Levy poukázal na to, že Izrael a Nemecko podnikli „výnimočnú púť na ceste k zmiereniu a nadviazaniu vzťahov a skvelého priateľstva“.

Americký prezident Joe Biden varoval pred nepravdivým výkladom dejín. „O holokauste musíme vyučovať pravdivo a musíme sa brániť voči snahám o ignorovanie dejín, ich popieranie, skresľovanie a revidovanie,“ zdôraznil.

Generálny tajomník OSN António Guterres kritizoval čoraz častejšie prípady popierania zločinov proti ľudskosti. Varoval pred pokusmi prepisovať dejiny a rehabilitovať zločincov. Poukázal i na to, že niektorí mladí ľudia ignorujú základné fakty týkajúce sa holokaustu. „Nevedomosť ide ruka v ruke s ľahostajnosťou smerom k netolerantnosti,“ povedal vo štvrtok v New Yorku. Odsúdil tiež skutočnosť, že niektorí účastníci protestov proti pandemickým opatreniam nosia žlté hviezdy, aké museli mať na oblečení pripnuté židia v nacistickom Nemecku.

Predseda Európskej rady Charles Michel zdôraznil dôležitosť pripomínania si šoa i vzhľadom na to, že počet preživších sa každým rokom zmenšuje. „S každým ďalším rokom sa šoa blíži k tomu, že sa stane historickou udalosťou,“ varoval. Holokaust sa tak stáva čoraz vzdialenejším a abstraktnejším, a to najmä pre mladých ľudí. „Paradoxne čím viac rokov uplynie, tým dôležitejšie sa pripomínanie si (holokaustu) stáva,“ dodal.

prezidentka čaputová Čítajte viac Prezidentka upozornila na súvislosti i príčiny holokaustu, vyzýva vážiť slová

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu vyhlásilo VZ OSN 1. novembra 2005 na svojom 42. plenárnom zhromaždení s cieľom pripomínať si každý rok utrpenie miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Zvolený dátum sa symbolicky viaže k 27. januáru 1945, keď Červená armáda oslobodila koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau, v ktorom nacisti zabili najmenej 1,1 milióna ľudí. Celkovo bolo počas holokaustu usmrtených približne šesť miliónov európskych židov a milióny ďalších ľudí.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #spomienka na obete holokaustu