Milanovič by z Ukrajiny stiahol vojakov. Spojencov či NATO tým pobúril

Ministri chorvátskej vlády vo štvrtok kritizovali prezidenta Zorana Milanoviča za jeho vyhlásenie, v ktorom okrem iného pripustil možnosť, že ak dôjde k eskalácii konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou, vláda v Záhrebe stiahne z regiónu všetkých chorvátskych vojakov.

27.01.2022 22:31
milanovič Foto:
Zoran Milanovič
debata (40)

Premiér Andrej Plenkovič označil Milanovičove výroky za škandalózne a uviedol, že „ničia povesť a autoritu štátu“. Odporujú tiež zahraničnopoli­tickým postojom vlády Chorvátskej republiky a vyvolávajú veľké sklamanie partnerov – Spojených štátov, členov NATO, členských štátov EÚ i susedov Chorvátska, uviedol Plenkovič.

Minister zahraničných vecí Gordan Grlič-Radman vo štvrtok informoval, že pre vyhlásenia prezidenta Milanoviča o Ukrajine musel „zavolať takmer každému zo svojich kolegov a ospravedlniť sa“. Bol aj v kontakte s chorvátskymi veľvyslancami, ktorí potrebovali vedieť, ako vzniknutú situáciu komentovať v zahraničí.

ukrajina, doneck Čítajte viac USA apelujú aj na Čínu: Odraďte Rusov od útoku na Ukrajinu

Šéf chorvátskej diplomacie dodal, že na Ukrajine údajne existuje iniciatíva na vyhlásenie Milanoviča za personu non grata. „Myslím si, že chorvátsky štát si nezaslúži takéto správanie,“ povedal minister podľa agentúry HINA. Konštatoval, že prezidentove výroky spôsobili „veľké škody na reputácii“ Chorvátska vo svete.

Dôsledok politiky USA

HINA pripomenula, že okrem veľvyslankyne v Kyjeve boli o vysvetlenie prezidentových výrokov v minulosti požiadaní aj jej kolegovia v Bulharsku, Rakúsku, Maďarsku a Bosne a Hercegovine.

Milanovič v utorok povedal, že Ukrajina nepatrí do NATO a je jednou z najskorumpo­vanejších krajín sveta. Podľa jeho slov bol Viktor Janukovyč z postu ukrajinského prezidenta v roku 2014 zvrhnutý vojenským prevratom a kríza na ukrajinsko-ruských hraniciach je dôsledkom domácej politiky USA.

Ukrajina proti Milanovičovým vyhláseniam ostro protestovala.

Ivan Korčok Čítajte viac Korčok potvrdil úvahy v NATO o prípadnom vyslaní posíl aj na Slovensko
40 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Zoran Milanovič #vojna na Ukrajine