Kazašský prezident Tokajev sa stal predsedom vládnucej strany

Delegáti mimoriadneho zjazdu kazašskej vládnucej strany Nur Otan (Svetlo vlasti) zvolili v piatok súčasného prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva za svojho nového predsedu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie jeho kancelárie.

28.01.2022 12:36
Tokajev Foto: ,
Na archívnej snímke z 28. decembra 2021 kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev.
debata

Do tejto najvyššej straníckej funkcie Tokajeva zvolili delegáti XXI. zjazdu strany jednomyseľne, uviedla prezidentská kancelária na Twitteri.

Podľa agentúry Reuters sa týmto krokom zavŕšil proces odovzdania moci v krajine od jeho predchodcu Nursultana Nazarbajeva.

Nazarbajev (81) vládol v Kazachstane viac ako štvrťstoročie. Z funkcie odstúpil v roku 2019, keď odovzdal moc Tokajevovi, ktorého si ako nástupcu sám vybral. Až do tohto mesiaca si ponechal rozsiahle právomoci; zostal predsedom národnej bezpečnostnej rady a šéfom vládnucej strany.

Tokajev na čele bezpečnostnej rady vystriedal Nazarbajeva začiatkom januára, keď v krajine vrcholili protesty proti dvojnásobnému zvýšeniu cien pohonných hmôt. Tie prerástli do násilností i rabovania a demonštranti vzniesli okrem ekonomických aj politické požiadavky a ostro kritizovali Nazarbajeva a ľudí z jeho okolia.

Aj Tokajev otvorene kritizoval bývalého prezidenta a obvinil ho, že sa nedelí o obrovské bohatstvo krajiny s obyčajnými ľuďmi. V nasledujúcich dňoch prišli kedysi vplyvní členovia Nazarbajevovho klanu o najvyššie korporátne a politické posty.

Nazarbajev, ktorý sa na verejnosti objavil 18. januára prvýkrát od začiatku krízy, poprel akýkoľvek konflikt so svojím nástupcom. Dodal, že od roku 2019, keď odovzdal moc v bývalej sovietskej republike Tokajevovi, je už len „dôchodcom“.

debata chyba
Viac na túto tému: #kazachstan #Kasym-Žomart Tokajev