Rusko podľa Lavrova nechce vojnu, no nedovolí, aby boli jeho záujmy odignorované

Rusko nemá záujem o vyvolanie vojny, nedovolí však, aby boli odignorované jeho bezpečnostné záujmy. V piatok to vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorého citovala agentúra TASS.

28.01.2022 13:15 , aktualizované: 15:38
lavrov Foto:
Sergej Lavrov
debata (261)

„Ak by to záviselo od Ruska, vojna nebude. My vojnu nechceme, ale nedovolíme, aby boli pošliapané a odignorované naše záujmy,“ uviedol Lavrov počas rozsiahleho rozhovoru, ktorý v piatok poskytol ruským rozhlasovým staniciam.

Lavrov v rozhovore označil písomnú odpoveď Spojených štátov na návrh bezpečnostných záruk žiadaných Ruskom za „vzor diplomatickej slušnosti“ v porovnaní s odpoveďou, ktorú Moskve doručilo NATO.

„Odpoveď NATO je natoľko zideologizovaná, priam až dýcha výnimočnosťou Severoatlantickej aliancie, jej špeciálnym poslaním a účelom. Až som sa hanbil za tých, ktorí tieto texty písali,“ uviedol Lavrov s tým, že v súčasnosti viaceré rezorty analyzujú dokumenty, ktoré Moskve doručili USA a NATO.

Joe Biden Čítajte viac Biden prisľúbil Ukrajine podporu a aj financie

V tejto súvislosti šéf ruskej diplomacie tiež uviedol, že v nadchádzajúcich týždňoch sa uskutoční ďalšie stretnutie predstaviteľov Ruska a Spojených štátov.

Rozvrátenie vzťahov kvôli sankciám

Lavrov však upozornil aj na to, že prípadné uvalenie nových sankcií zo strany Spojených štátov na Rusko „sa bude rovnať rozvráteniu vzťahov“ medzi Moskvou a Washingtonom.

Po tom, ako Rusko nazhromaždilo v blízkosti hraníc Ukrajiny tisíce vojakov, začali narastať obavy medzinárodného spoločenstva, že Moskva chystá inváziu do tejto bývalej sovietskej krajiny. Spojené štáty a ich spojenci Rusku pohrozili, že ak zaútočí na Ukrajinu, zavedú proti nemu tvrdé sankcie.

milanovič Čítajte viac Milanovič by z Ukrajiny stiahol vojakov. Spojencov či NATO tým pobúril

Rusko poprelo, že plánuje napadnúť Ukrajinu. Žiada však od USA a NATO bezpečnostné garancie, v rámci ktorých požaduje aj to, aby sa Ukrajina nestala súčasťou Aliancie.

V reakcii na túto skutočnosť viedli USA a spojenci NATO v uplynulých týždňoch intenzívne rokovania s Ruskom a poskytli Ukrajine vojenskú podporu. USA tiež v stredu doručili Rusku písomnú odpoveď na návrh bezpečnostných zá­ruk.

Rusko je pripravené prijať na návštevu Zelenského

Lavrov ďalej vyhlásil, že je Rusko pripravené prijať na návštevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby tam rokoval o normalizácii rusko-ukrajinských vzťahov. „Prezident (Vladimir Putin) povedal, že ak chce Zelenskyj rokovať o normalizácii vzájomných vzťahov, ktoré poškodilo konanie jeho režimu a na ktoré sme samozrejme odpovedali, tak nech príde do Moskvy, Soči alebo Petrohradu – hocikam sa dohodnú,“ uviedol Lavrov.

Podľa Lavrova je Rusko pripravené posúdiť návrhy ukrajinského prezidenta na napravenie vzájomných vzťahov, ak nejaké má.

Šéf ruskej diplomacie však zároveň upozornil na to, že ak chce ukrajinský prezident s Ruskom rokovať o Donbase a konflikte na východe Ukrajiny, tak sa musí obrátiť na trojstrannú kontaktnú skupinu pre urovnanie konfliktu v Donbase.

Alexandr Lukašenko Čítajte viac Lukašenko: Bielorusko príde na pomoc Rusku, ak bude vojensky napadnuté
261 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sergej Lavrov