Rusko zakáže vstup na svoje územie ďalším predstaviteľom EÚ

Rusko pridá mená niekoľkých predstaviteľov Európskej únie na zoznam osôb, ktoré majú zakázaný vstup na územie Ruskej federácie. Oznámilo to v piatok ministerstvo zahraničných vecí v Moskve s tým, že ide o recipročné opatrenie.

28.01.2022 21:08 , aktualizované: 23:43
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (28)

„Ruská strana, vedená princípom reciprocity a rovnosti, sa rozhodla rozšíriť zoznam predstaviteľov členských štátov EÚ a inštitúcií, ktorí majú zakázaný vstup do Ruska,“ uviedol rezort diplomacie vo vyhlásení.

Opatrenia sa podľa ministerstva týkajú „predovšetkým šéfov niekoľkých európskych súkromných vojenských spoločností pôsobiacich vo viacerých častiach sveta – čo predstaviteľom v Bruseli z nejakého dôvodu nevadí.“

Na zoznam pribudnú aj „predstavitelia orgánov činných v trestnom konaní a zástupcovia zákonodarných a výkonných orgánov viacerých štátov EÚ, ktorí sú osobne zodpovední za šírenie protiruskej politiky a presadzovanie opatrení porušujúcich práva ruskojazyčného obyvateľstva a médií,“ uvádza ruský rezort diplomacie. Ktorí konkrétni činitelia z krajín EÚ budú pridaní na sankčný zoznam, Moskva neuviedla.

Brusel odsúdil v piatok rozhodnutie Ruska zakázať vstup na svoje územie viacerým predstaviteľom Európskej únie a avizoval, že príjme odvetné opatrenia. „Tomuto rozhodnutiu chýba akékoľvek právne opodstatnenie či transparentnosť a stretne sa s primeranou reakciou,“ uviedol hovorca EÚ vo vyhlásení.

Po tom, ako Rusko sústredilo v blízkosti ukrajinských hraníc desaťtisíce vojakov, začali narastať obavy medzinárodného spoločenstva, že Moskva chystá inváziu na Ukrajinu. Spojené štáty a ich spojenci Rusku pohrozili, že ak zaútočí na Ukrajinu, zavedú proti nemu tvrdé sankcie.

Rusko opakovane popiera, že by plánovalo napadnúť svojho východného suseda. Žiada však od USA a NATO bezpečnostné garancie, v rámci ktorých požaduje aj to, aby sa Ukrajina nestala súčasťou Aliancie.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko