Kňaz v Toskánsku dostal pokutu 2-tisíc eur za nadmerné používanie zvonov

Kňaz v Toskánsku musí zaplatiť pokutu 2-tisíc eur a obmedziť používanie kostolných zvonov, pretože zvonohra s viac ako 200 údermi denne obťažovala ľudí žijúcich v okolí. Informoval o tom spravodajský web Il Corriere Fiorentino.

28.01.2022 22:05
Náboženstvo / Kresťanstvo / Cirkev / Kríž /... Foto: ,
Ilustračné foto
debata (1)

Kauza sa týka kňaza Leonarda Guerriho, ktorý spravuje Kostol Panny Márie v mestečku Coverciano ležiacom neďaleko Florencie. Ľudia z okolia sa roky sťažovali, že kňaz kostolné zvony nechávať biť aj 200-krát za deň – v čase od ôsmej ráno do deviatej večer -, čo im bráni pracovať, oddychovať alebo spať. Najhoršie to vraj bývalo na sviatky, keď zvony zvonia každú polhodinu.

Po neúspechu dlhého dohadovania, štyroch rokov súdnych konaní, petícií a audiometrických záznamov sa regionálna agentúra pre ochranu životného prostredia Toskánska (ARPAT) rozhodla konať a udelila kňazovi pokutu 2-tisíc eur, pretože meraniami sa zistilo značné prekročenie noriem pri používaní zvonov na iné ako liturgické účely.

Duchovný teraz síce môže dávať zvoniť, ale iba vtedy, keď zvoláva veriacich na omšu a k modlitbe. Posledné zvonenie je možné o 18.00 h. Samotný kňaz sa k tejto záležitosti nechcel vyjadriť.

Kardinál Giuseppe Betori, arcibiskup z Florencie, zoči-voči množiacim sa sporom vo farnostiach na toskánskom vidieku, pred niekoľkými rokmi rozposlal smernicu, ktorá mala za cieľ obmedziť hluk. Požiadal kňazov, aby „neskúšali kresťanskú trpezlivosť“ ľudí žijúcich v blízkosti chrámov a zvoníc.

Smernica bola vydaná v čase, keď už talianska cirkev trpela krízou kňazských povolaní, starnutím vidieckeho obyvateľstva a nespokojnosťou mladších generácií.

Denník Il Corriere Fiorentino napísal, že v Taliansku v súčasnosti existuje množstvo rozsudkov vynesených súdom i opatrenia prijaté úradmi práve pre hluk spôsobený kostolnými zvonmi. Také boli napríklad prípady v mestečkách Barberino di Mugello a Badia di Ripoli, kde farári tiež museli obmedziť používanie zvonov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kňaz #Toskánsko #zvony