Rusko má sústreďovať pri Ukrajine aj zásoby krvi na transfúziu

Rusko sústreďuje v blízkosti ukrajinských hraníc okrem vojakov a techniky aj zásoby krvi na transfúziu a ďalšie zdravotnícke vybavenie.

28.01.2022 23:28
Ukrajina / Zákop / Vojak / Luhansk / Foto: ,
Ukrajinský vojak kráča v zákope na frontovej línii v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny 27. januára 2022
debata (49)

Pre agentúru Reuters to pod podmienkou anonymity potvrdili traja predstavitelia z prostredia americkej administratívy s tým, že ide o dôležitý indikátor ruských vojenských príprav na prípadnú inváziu na Ukrajinu.

Pentagón už skôr potvrdil prítomnosť zdravotníckeho vybavenia ruských jednotiek pri ukrajinských hraniciach. Zásoby krvi by mohli v prípade vypuknutia vojny použité na transfúzie pre zranených.

Ruské ministerstvo obrany na otázky agentúry Reuters súvisiace s týmito zisteniami bezprostredne neodpovedalo. Priamo sa k správe nevyjadril ani Biely dom.

Spomínaná trojica amerických predstaviteľov odmietla upresniť, kedy Spojené štáty zaznamenali presun zásob krvi k ruským vojenským formáciám v blízkosti hraníc s Ukrajinou. Dvaja z nich však uviedli, že to bolo v priebehu posledných týždňov.

Rusko zhromaždilo v ostatnom čase pri svojich hraniciach s Ukrajinou približne 100-tisíc vojakov. Západ to považuje za prípravu na potenciálnu inváziu na Ukrajinu, čo Moskva odmieta. Spojené štáty a ich spojenci však Rusku pohrozili, že ak na Ukrajinu zaútočí, zavedú proti nemu tvrdé sankcie.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj: Západ vyvoláva dojem, že čoskoro vypukne vojna na Ukrajine, nie je to tak

Konflikt je stále možné odvrátiť

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok vyhlásil, že prípadný konflikt na Ukrajine je stále možné odvrátiť aj napriek tomu, že Rusko na svojej strane rozmiestnilo vyše 100-tisíc vojakov. „Konflikt nie je nevyhnutný. Stále je čas a priestor na diplomaciu,“ povedal Austin podľa agentúry AFP novinárom v Pentagóne. „Pán Putin môže tiež spraviť správnu vec,“ pokračoval Austin. „Nie je dôvod, aby táto situácia musela vyústiť do konfliktu. Môže si vybrať deeskaláciu. Môže svojim vojakov nariadiť odchod“.

Predseda amerického Zboru náčelníkov štábov Mark Milley varoval, že invázia ruských síl na Ukrajinu by mala nedozerný dosah na ľudské životy. Takýto scenár by si vyžiadal „značný počet obetí“. „A môžete si predstaviť, ako by to mohlo vyzerať v husto zaľudnených oblastiach, pozdĺž ciest a tak ďalej. Bolo by to hrozné,“ povedal. Dodal, že ak by sa Rusko rozhodlo napadnúť Ukrajinu, takisto by zaplatilo vysokú cenu vrátane obetí a ďalších následkov.

Predstavitelia Pentagónu síce uviedli, že Putin sa podľa nich nerozhodol, že začne vojnu s Ukrajinou, rozšíril však svoje možnosti siahajúce od provokácií, ktoré by mohli viesť k útoku na juhovýchode Ukrajiny v Donbase, k pokusom o ovládnutie celej krajiny vrátane možného útoku na hlavné mesto Kyjev.

Austin and Milley zdôraznili, že Washington nemá v úmysle poslať na Ukrajinu amerických vojakov, avšak bude naďalej podporovať tamojšiu armádu dodávkami zbraní a iných materiálov. Dodali, že Spojené štáty sú pripravené vyslať vojakov na posilnenie a ochranu spojencov vo východnej Európe, ktorá čelí potenciálnej hrozbe v prípade útoku Ruska na Ukrajinu.

Stíhačka / F-16 / Čítajte viac NATO posilňuje východné krídlo Aliancie
49 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #transfúzia