Putin povedal Macronovi, že sa nesnaží o konfrontáciu. Dialóg má pokračovať

Ruský prezident Vladimír Putin v telefonickom rozhovore upozornil francúzsku hlavu štátu Emmanuela Macrona, že odpovede Spojených štátov a NATO na bezpečnostné požiadavky Ruska nezohľadnili zásadné obavy Moskvy. S odvolaním sa na Kremeľ o tom informovala agentúra TASS.

29.01.2022 06:43
debata (21)

Obaja štátnici sa podľa nej aj Elyzejského paláca dohodli na pokračovaní dialógu medzi Moskvou a Parížom o problematike bezpečnosti v Európe. Macron potom večer telefonicky hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

„Vladimir Putin uviedol, že ruská strana starostlivo preštuduje písomné odpovede na návrhy dohôd o bezpečnostných zárukách, ktoré 26. januára dostala od Spojených štátov a NATO, a potom rozhodne o svojich ďalších krokoch,“ uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Putin podľa neho Macronovi zároveň oznámil, že odpovede USA a NATO nezohľadnili „tak zásadné obavy Ruska ako je zabránenie rozširovania Severoatlantickej aliancie, odmietnutie útočných zbraňových systémov v blízkosti ruských hraníc a návrat vojenských kapacít a infraštruktúry bloku v Európe do stavu z roku 1997.“

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj: Západ vyvoláva dojem, že čoskoro vypukne vojna na Ukrajine, nie je to tak

Moskva minulý mesiac vyzvala Washington, aby zaručil, že nepripustí ďalšie rozšírenie NATO na východ, ukončí vojenskú spoluprácu s bývalými sovietskymi republikami, stiahne z Európy jadrové zbrane a nerozmiestni tam žiadne útočné zbrane, ktoré by mohli ohroziť Rusko. V stredu Moskva dostala na svoje bezpečnostné návrhy od Washingtonu a NATO odpovede.

Macron s Putinom sa pri hodinovom hovore zhodli na ďalšom dialógu a potrebe uvoľnenia napätia medzi Moskvou a Západom, oznámil podľa agentúry AFP Elyzejský palác. „Putin neprejavil žiadny zámer ofenzívy. Veľmi jasne uviedol, že sa nesnaží o konfrontáciu,“ dodala francúzska prezidentská kancelária.

Ukrajina / Zákop / Vojak / Luhansk / Čítajte viac Rusko má sústreďovať pri Ukrajine aj zásoby krvi na transfúziu

O potrebe pokračovať v diplomatických rokovaniach potom Macron hovoril so Zelenským, pričom v následných vyjadreniach obe strany podporili rozhovory v tzv. normandskom formáte s Ruskom a Nemeckom. Podľa ukrajinského prezidenta vyjednávanie znižuje „pravdepodobnosť eskalácie“ napätie a musí pokračovať „kým sú príhodné podmienky“. Macron okrem toho podľa komuniké jeho kancelárie zopakoval, že je odhodlaný zachovať územnú celistvosť Ukrajiny.

Rusko musí podľa francúzskeho štátnika rešpektovať suverenitu svojich susedov, oznámil agentúre Reuters činiteľ z francúzskej prezidentskej kancelárie, ktorý potvrdil aj vyjadrenie Kremľa. „Prezident Putin povedal, že chce pokračovať v dialógu a že je dôležité pracovať na realizácii minských dohôd,“ uviedol činiteľ s odkazom na mierové dohody, ktorých cieľom je ukončiť konflikt medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny.

USA podľa stredajšieho vyhlásenia šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena dali najavo, že nehodlajú rokovať o požiadavke, aby sa jednotky NATO a zbrane stiahli z východu Európy a aby sa Západ zaručil, že sa Ukrajina nepripojí k NATO. Vyjadrili ale ochotu debatovať o ďalších bodoch, ako je kontrola zbrojenia či opatrenia na budovanie dôvery.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vo štvrtok vyhlásil, že v odpovedi USA na bezpečnostné návrhy Ruska chýba kladná reakcia na kľúčovú požiadavku neprípustnosti rozširovania NATO na východ, ale dávajú priestor na začatie vážneho dialógu o tom, čo označil ako druhoradé otázky. V piatok sa v rozhovore pre rozhlasové stanice šéf ruskej diplomacie uviedol, že Rusko nechce vojnu, ale nedovolí, aby boli ignorované jeho bezpečnostné záujmy.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #USA #NATO #Vladimir Putin #kríza na Ukrajine #Emmanuel Macron