Populistické vlády prispeli k úmrtiam na vírus. Štúdia tam zaraďuje aj Slovensko

Štáty, kde boli pri moci populisti, začiatok pandémie nezvládli a prispeli k vysokému počtu obetí, hovorí štúdia.

29.01.2022 08:00
debata (176)

Populistické vlády boli na začiatku pandémie COVIDU-19 neochotné zavádzať nepopulárne opatrenia proti šíreniu nákazy a kvôli ich politike zomrelo zbytočne mnoho ľudí. Napísal to v piatok izraelský denník The Jerusalem Post s odkazom na štúdiu spracovanú na niekoľkých európskych univerzitách a v hospodárskom inštitúte IfW v nemeckom Kieli (štúdia v pdf). Vo zozname populistických vlád, ktoré vraj takto postupovali, je aj slovenská vláda.

V štúdii sa uvádza, že kabinety krajín ako Izrael, Británia, USA, ale aj Slovensko, v ktorých boli pri vypuknutí epidémie pri moci populisti, pandémiu v jej začiatku nezvládli a prispeli k umieraniu ľudí.

Nadbytočné úmrtia, ktorej sa rozumie počet mŕtvych prevyšujúci priemerné množstvo zomrelých v normálnom nepandemickom období, boli v krajinách s populistickými vládami v porovnaní s inými štátmi dvojnásobné. Hlavným dôvodom bolo to, že ľudia v týchto krajinách nemuseli obmedzovať mobilitu. Tá sa merala pomocou údajov o počte ľudí pohybujúcich sa v obchodoch a parkoch. V krajinách ovládaných populistami bola v porovnaní so štátmi s porovnateľnou mierou nákazy vyššia.

V ukazovateli nadmernej úmrtnosti sa to prejavilo tak, že v krajinách s populistami na čele bola osemnásťpercentná, v ostatných osempercentná.

Autori štúdie vybrali do skupiny krajín s populistickými vládami 11 štátov, a to USA, Britániu, Brazíliu, Poľsko, Slovensko, Česko, Maďarsko, Indiu, Mexiko, Izrael a Turecko. Ich najvyšší politici neboli ochotní zaviesť „nepopulárne“ opatrenia proti šíreniu vírusu ako je obmedzenie kontaktov občanov.

Autori práce tiež usudzujú, že tieto vlády použili špecifickú komunikačnú stratégiu, zľahčovali vážnosť pandémie a spochybňovali vedecké poznatky. Občania v týchto krajinách potom mali tendenciu nebrať vírus vážne a neboli ochotní presuny a cesty obmedziť dobrovoľne. Najviac úmrtí na COVID-19 v tejto skupine krajín majú v absolútnych číslach USA, za nimi je Brazília, India a Británia.

Na štúdii sa okrem pracoviska v Kieli podieľali univerzity vo Švédsku, Nórsku, Holandsku a Británii.

176 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus