Členovia NATO posielajú do východnej Európy vojakov

Spojené štáty, Francúzsko či Veľká Británia čoskoro kvôli napätiu súvisiacemu s Ukrajinou presunú alebo zvažujú presun vojakov do východnej Európy a členských krajín NATO.

29.01.2022 11:13 , aktualizované: 18:03
Joe Biden Foto: ,
Joe Biden
debata (426)

Americký prezident Joe Biden uviedol, že Spojené štáty čoskoro do regiónu presunú neveľký počet amerických vojakov. Pentagon začiatkom týždňa uviedol cez 8 500 amerických vojakov do pohotovosti kvôli možnému ruskému útoku na Ukrajinu. Žiadne z nich ale zatiaľ nevyslal do Európy alebo nepresunul v rámci kontinentu. To sa podľa Bidena čoskoro zmení.

„V najbližšom čase presunieme amerických vojakov do východnej Európy a krajín NATO. Nie veľa,“ citovali agentúry amerického prezidenta. CNN jeho vyjadrenie vníma tak, že Washington svojich vojakov presunie výhradne do štátov, ktoré sú členmi Severoatlantickej aliancie. Pentagon už skôr uviedol, že americké jednotky nemajú byť nasadené priamo na Ukrajine.

Pobaltie či Rumunsko

Do akých krajín Washington vojakov pošle, Biden nespresnil. The New York Times ale už v pondelok napísal, že prezident uvažuje o vyslaní vojnových lodí, lietadiel a až 5 000 vojakov do Pobaltia a ďalších krajín NATO na východe Európy. Konkrétne v minulosti médiá zmienili aj Rumunsko.

Joe Biden, Vladimir Putin Čítajte viac Bidenovo zaucho Putinovi? Nebolí, ale uráža, znie z Moskvy

Posilniť svoje postavenie v regióne chcú aj ďalšie krajiny Severoatlantickej aliancie. Španielsko sa bude viac angažovať v Bulharsku, Francúzsko zase v Rumunsku. Podľa slovenského ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka NATO zvažuje aj nasadenie vojakov na Slovensku. Spomínané úvahy sa týkajú možnosti vytvorenia bojových jednotiek s tisíckou príslušníkov, ktoré by okrem Slovenska pôsobili aj v Bulharsku, Maďarsku a Rumunsku.

Na nasadení nových jednotiek NATO v krajinách jej východného krídla by sa podľa českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského mala podieľať aj Praha.

NATO, Severoatlantická aliancia Čítajte viac Tisícka vojakov aliancie na našom území? Veď preto sme v NATO, hovorí Korčok

Francúzski vojaci do Rumunska

Francúzsko pre situáciu na Ukrajine plánuje vyslať do Rumunska niekoľko stoviek vojakov, a to v rámci prípadného posilnenia bezpečnosti na východnom krídle NATO. V sobotu to vyhlásila ministerka obrany Florence Parlyová.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron nedávno vyhlásil, že Francúzsko je „pripravené pokračovať a v rámci NATO ísť na nové misie… predovšetkým v Rumunsku“.

Parlyová pre rozhlasovú stanicu France Inter povedala, že vo štvrtok 27. januára navštívila Rumunsko, kde o tejto záležitosti diskutovala.

Uviedla, že Rumunsko je „zóna vysokého napätia“, preto ho treba „zaistiť“ a upokojiť.

Drian sa chystá na Ukrajinu

„Čoskoro budeme mať s členmi NATO stretnutie,“ povedala a doplnila, že Paríž plánuje poslať do Rumunska „niekoľko stoviek mužov“ v rámci „obrannej aliancie“.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v sobotu oznámil, že 7.-8. februára navštívi Ukrajinu spolu s nemeckou kolegyňou Annalenou Baerbockovou.

„Ubezpečil som Dmytra Kulebu (ukrajinského ministra zahraničných vecí) o našej plnej podpore a solidarite s Ukrajinou,“ dodal Le Drian.

Pridá sa aj Británia?

Aj Británia zvažuje na Ukrajinu vyslať ďalšie jednotky, ktoré by posilnili obranu NATO, uviedli v noci na sobotu vládne zdroje v Londýne. Premiér Boris Johnson podľa nich cez víkend preskúma opatrenia „na zastavenie rastúcej ruskej agresie v regióne“, informuje agentúra DPA.

Noviny The Times priniesli správu o tom, že možné je vyslanie ďalších britských vojakov do východnej Európy, no tiež ďalších vojenských lietadiel a lodí.

Johnson „v najbližších dňoch“ pocestuje do východnej Európy a bude tiež telefonovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, uviedla hovorkyňa kancelárie britského premiéra. Ktoré krajiny navštívi, zatiaľ nezverejnili. Sprevádzať ho bude ministerka zahraničných vecí Liz Trussová, ktorá plánuje návštevu Ukrajiny a chce v priebehu najbližších dvoch týždňov cestovať aj do Moskvy.

Ukrajina / Zákop / Vojak / Luhansk / Čítajte viac Rusko má sústreďovať pri Ukrajine aj zásoby krvi na transfúziu

Vládne zdroje tiež uviedli, že britské ministerstvo zahraničných vecí zamýšľa v pondelok sprísniť svoje sankcie voči Rusku. Opatrenia by mali zasiahnuť „strategické a finančné záujmy“ tejto krajiny.

Roky tolerancie pre peniaze

Podľa správy The Times sa USA obávajú, že Londýn nemôže prijať tvrdé hospodárske opatrenia voči Moskve. Spojené kráľovstvo totiž roky toleruje podozrivé investície z Ruska, pričom najmä v Londýne je veľa financií ruských oligarchov s úzkymi väzbami na Kremeľ. Ak by tieto sumy v dôsledku britských sankcií stiahli, mohlo by to finančnú metropolu silne zasiahnuť.

Britský minister obrany Ben Wallace varoval, že Rusko by sa s pomocou rozsiahlych kybernetických útokov či zverejnenia kompromitujúcich alebo škodlivých informácií mohlo pokúsiť rozdeliť Západ a vyvolať zmätok. Wallace cestuje budúci týždeň na rozhovory do Maďarska, Slovinska, Česka a Chorvátska.

VIDEO: Aké jednotky NATO by mohli prísť? Macko: Možno pozemné sily

Video

USA a ďalšie členské krajiny aliancie sa týmito krokmi a plánmi i sériou diplomatických rokovaní so zástupcami Moskvy snažia Rusko odradiť od invázie na Ukrajinu, ktorá podľa amerických činiteľov môže prísť už vo februári. Moskva, ktorá v roku 2014 anektovala ukrajinský Krym, to popiera a tvrdí, že je to naopak Rusko, kto je ohrozený. Požaduje preto sériu bezpečnostných záruk, z ktorých najdôležitejšia je tá, že NATO neprijme za svojho člena Ukrajinu. Aliančné krajiny už ale takúto záruku jednomyseľne odmietli dať. Je podľa nich na každom štáte, aby si vybral, kam bude patriť.

Washington opakovane Moskvu varuje pred tvrdou – aj keď nie vojenskou – reakciou, pokiaľ sa nakoniec skutočne rozhodne na Ukrajinu zaútočiť.

generál Pavel Macko Čítajte viac Aké jednotky NATO by mohli prísť? Macko: Možno pozemné sily
426 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #NATO #Ukrajina #americkí vojaci