Johnson má prvého vyzývateľa. Bývalý vojak chce byť premiérom

Konzervatívec Tom Tugendhat ako prvý z poslancov britského parlamentu povedal, že sa bude uchádzať o post lídra Konzervatívnej strany s cieľom nahradiť vo funkcii premiéra Borisa Johnsona. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica Sky News.

29.01.2022 21:58
Boris Johnson Foto: ,
Boris Johnson
debata (3)

Tento bývalý vojak a predseda zahraničného výboru Dolnej snemovne vo vysielaní stanice Times Radio povedal, že stáť na čele krajiny by bola preňho „veľká česť“. Pripomenul, že hrdo slúžil svojej krajine v ozbrojených zložkách a takisto pôsobil ako diplomat na viacerých miestach vo svete.

Tugendhat (48) je od roku 2015 poslancom britského parlamentu, kde zastupuje volebný obvod Tonbridge and Malling v grófstve Kent na juhovýchode Anglicka. Predtým pôsobil ako dôstojník britskej armády počas vojny v Afganistane a Iraku.

Podpora zo stredu

Tento poslanec sa kriticky vyjadruje k postoju britskej vlády k sťahovaniu vojakov z Afganistanu, píše Sky News.

Britský denník Daily Mail v piatok napísal, že členovia Konzervatívnej strany z jej politického stredu podporujú Tugendhata ako Johnsonovho možného nástupcu.

Druhá stála tajomníčka úradu vlády Sue Grayová v súčasnosti vedie vyšetrovanie možného porušenia pandemických opatrení členmi britskej vlády vrátane premiéra Johnsona počas lockdownu.

Správu dostane čoskoro

Premiér by správu z vyšetrovania mohol dostať v „najbližších hodinách alebo dňoch“, napísala v sobotu Sky News. Zverejnenie obsahu správy by však nemalo nastať skôr, ako „na budúci týždeň“.

Boris Johnson Čítajte viac Johnson nemá v úmysle odstúpiť

Londýnska metropolitná polícia (MPS) v piatok oznámila, že dostala informácie, ktoré potrebovala pre svoje vlastné vyšetrovanie, a odmietla, že by sa usilovala oddialiť doručenie správy z vyšetrovania.

Viacerí členovia Konzervatívnej strany už Johnsonovi v spojitosti s večierkami na Downing Street vyjadrili nedôveru. Poslanec David Davis ho v stredu 19. januára požiadal, aby odstúpil.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Boris Johnson