V Nemecku chladnokrvne zastrelili dvoch policajtov, podozrivých už zadržali

Dvaja nemeckí policajti boli dnes skoro ráno zastrelení pri rutinnej cestnej kontrole v blízkosti mesta Kusel v spolkovej krajine Porýnie-Falcko na západe Nemecka. Polícia vychádza z toho, že páchateľov bolo niekoľko. V podvečer zadržala dvoch podozrivých.

31.01.2022 09:56 , aktualizované: 18:36
Nemecko policajti hliadka zastrelení páchatelia... Foto: ,
Policajti sa pripravujú na operáciu v blízkosti cesty, kde boli v pondelok 31. januára 2022 zastrelení dvaja ich kolegovia neďaleko mesta Kusel v Nemecku.
debata (31)

Jeden z nich je podľa agentúry DPA policajne známy a má povolenie na držanie zbraní.

Dvadsaťdeväťročný policajt a jeho o päť rokov mladšia kolegyne prišli o život okolo 4:20. Krátko predtým informovali dispečing o zastavení podozrivého auta, v ktorého kufri našli zastrelenú zver. Potom už len kolegom stačili oznámiť: „Oni strieľajú“. Niekoľkokrát vystrelil aj policajt, ​​jeho kolegyňa zbraň vytiahnuť nestihla. Či strážca zákona strieľal do vzduchu alebo niektorého z podozrivých zranil, nie je zatiaľ jasné.

Ešte študovala

Podľa DPA je ale pravdepodobné, že obaja zomreli po zásahu do hlavy, pretože na sebe mali ochranné vesty, ktoré siahajú od bokov až po krk. Policajtka, ktorá ešte študovala na policajnej akadémii, bola na mieste mŕtva. Jej kolega zomrel krátko po tom, čo na miesto dorazili posily a záchranári. Obaja mŕtvi pochádzali zo západonemeckej spolkovej krajiny Sársko.

„Vychádzame z toho, že ozbrojených páchateľov bolo viac,“ uviedla polícia, ktorá už dostala vyše 50 tipov od verejnosti. Dvoch podozrivých zadržala v podvečer. Prvým je tridsaťosemročný Andreas Johannes Schmitt, ktorý podľa informácií magazínu Spiegel zhruba 50 kilometrov od miesta činu, na ktorom polícia našla jeho doklady, prevádzkuje obchod so zverinou a o kúsok ďalej aj pekárstvo. Totožnosť druhého zadržaného, ​​ktorému je 32 rokov, zatiaľ polícia nezverejnila. Oboch dostihla v sárskom meste Sulzbach.

Pátranie po ďalších možných páchateľoch pokračuje.

Premiérka západonemeckej krajiny Porýnie-Falcko Malu Dreyerová a minister vnútra Roger Lewentz vyjadrili hlboký šok. „V myšlienkach sme s príbuznými. Je to strašný zločin. Sme veľmi rozrušení, že dvaja mladí ľudia prišli o život pri výkone služby,“ uviedli vo vyhlásení, kde oznámili, že na znamenie smútku nariadili stiahnutie vlajok na pol žrde. Ľútosť vyjadrila aj rada ďalších politikov.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #polícia